Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ахмед Доган и милионите
30 Юли 2010
Депутатите се събраха, за да решат дали има конфликт на интереси заради взетите от Доган хонорари – липсата на кворум провали взимането на решение

Не 1,5 млн., а близо 2 милиона лева е прибрал лидерът на ДПС Ахмед Доган като консултант. Точната сума е 1 955 830 лв., или 1 млн. евро. Тя е платена по четири договора за изграждането на хидроенергийни проекти. Всички контракти са парафирани на една и съща дата - 7 януари 2008 г., и са изпълнени за рекордно кратък срок от само година.

Това става ясно от доклад на парламентарната комисия за борба с корупцията, която се занимава със случая. Вчера депутатите се събраха, за да решат дали да сезират Върховния административен съд за конфликт на интереси заради взетите от Доган хонорари. Мнението на депутатите е, че е налице такъв, но липсата на кворум в комисията провали взимането на решение.

Комисията за борба с корупцията се сезира на 25 март заради медийни публикации, че Доган е взел грандиозен хонорар около изграждането на хидрокаскадата "Цанков камък". Събраните от депутатите данни сочат, че само два от контрактите са във връзка с "Цанков камък". Другите два са за изграждане на язовира на Тунджа, за което Турция настоява от години, и за каскадата "Горна Арда". И четирите договора на лидера на ДПС са сключени с "Институт по строителство и минно дело". Той е дъщерно дружеството "Минстрой Холдинг" на Николай Вълканов, където холдингът притежава 60%.

За два от проектите, по които Доган е работил, има стари проучвания. Става дума за "Схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскада "Доспат-Въча" и за хидрокаскадата "Горна Арда". По първия е работил геоложки екип от преди 1970 г. Проектът за 170 мегаватовата каскада "Горна Арда" е бил готов преди подписването на договора с турската "Джейлан" през 1999 г.

Ангажиментът на Доган по проекта за Места е бил да се съберат данни за реката, схеми за прехвърляне на водите й към язовир "Яденица", идейни варианти за пренасочването им към каскада "Доспат-Въча", както и преценка за регулиращата способност на язовирите на каскадата и водните централи. Заплащането по този проект е било 150 хил. евро. Парите са били преведени на 30 януари м.г. Другите два договора били със задачи: "Трансфер на води от "Баташки водносилов път" към каскада "Доспат-Въча" и доклад за каскада "Горна Арда". По тях са били платени общо 600 хил. евро. Заплащането е било извършено пак в края на януари 2009 г.

Четвъртият договор е за обобщаване на предварителни проучвания по проект "Тунджа". По него е трябвало да се представят различни решения за изграждане на язовирна стена и водноелектрическа централа, както и да се направи предложение за окончателните проектни характеристики и параметри. По контракта е било изпратено възнаграждение от 250 хил. евро. Това е станало отново на 30 януари 2009 г.

Според депутатите от парламентарната комисия посочените в договорите задачи са били невъзможни да се изпълнят само от лидера на ДПС Ахмед Доган. "Качественото изпълнение на задания предполага работата на големи групи хора, притежаващи висока квалификация в областта на хидроенергетиката, проектирането, планирането и анализирането на икономическия риск, както и анализирането на събраната досега информация", посочват депутатите си в доклада. Те са на мнение, че когато лидерът на ДПС се е съгласил да приеме невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата цена, той се е поставил в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира.

Тъй като е заемал публична длъжност, от антикорупционната комисия смятат, че изборът му за консултант е бил свързан именно заради това му качество. Още повече че по същото време ДПС участва в управлението на страната като мандатоносител на кабинета "Станишев". Като доказателства от комисията посочват, че решенията за важните за страната проекти са се взимали не на заседания на Министерския съвет, а от Съвета на коалицията. В него участваха лидерите на БСП Сергей Станишев, на НДСВ Симеон Сакскобургготски и на ДПС - Ахмед Доган.

Позицията на Доган обаче е, че не е в конфликт на интереси. Това той е заявил в писмо до комисията. Според него ангажиментите по договорите не са били свързани с качеството му на публична личност в сегашното Народно събрание. Той смята, че изпълнението на контрактите не изисква специфични знания и умения и напомня, че сегашният Закон за конфликт на интереси действа от началото на 2009 г. - дни, след като той е изпълнил консултантските си задължения.

Панайот Ангарев, АСН


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

dobarden
29 Aug, 2010 | 05:33

само погледнете имената - все чужди...като се вземе предвид,че те неслучайно са издигнати от левитската мафия...здравей робски народе!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.