Факти, Анализи, Коментари
   19 Ноември 2019
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

9 септември - най-противоречивата дата в новата история на България
9 Септември 2018
За едни тази дата е свързана с премахване на капиталистическия строй и изграждането на комунизма. За други това е черна дата, кървав преврат, ликвидирал демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи
На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българското общество, пише КРОСС.

За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна - премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
15 Dec, 2018 | 23:06

Противоречие няма, света е гладък като полиран и всичко е направено така, че да не се зацепиш а изпързаляш навън за отпуснатото ти време. Влиза една огромна армия, нямаща нищо общо с Русия, която е и главна жертва на този опасал света Звяр, и измета на България се втурва в новата власт да се урежда. За измета на народите няма добро и зло, има изгодно и неизгодно, а има и народи изцяло от измет - третия свят, от Мароко до Мексико и от Азербайджан до Йемен и надолу до Южна Африка. Дявола си е избира тартори, в последно време това са хазарско-тюркския хибрид. За този много милиарден океан злото е естествена среда и заради тях, над 90% от това дето лицемерно е прието да се нарича хора, плюс 9% от останалите 10% бели не е тази пързалка. Тя е заради малцината стоящи настрана бели, и другите бели потенциални възможни врагове на плъзгавата система с нейния тартор. Как тези малцина успяват да се изплъзнат? Крайно унизително и точно това ги издава че са от предвидените, считат ги за непохватни глупаци, когато всяка кадънка може да се уреди. Тяхното наивно непротивене и оставянето си на произвола на пързалката с непонятни цели, предизвиква спонтанна омраза в уреждащите се - природен закон, чуждото си е зло, защото си дава вид макар и тихо, че е нещо голямо! Омразата на дивака към живия е единствената му допирна точка с превъзхождащото го, той и го убива не само за една изгода, а и надраствайки се - за дълга пред бога - дявола яхве де. Доказателства? - същата измет дето лакействаше при комунизма, сега прави същото пред същите световни тартори провеждащи този път геноцид над България.

антикомунист
09 Sep, 2018 | 17:59

Какво й е противоречивото? Лагери, насилие. Това е началото на комунистическата диктатура.


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително