Факти, Анализи, Коментари
   14 Ноември 2019
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

5 региона, в които може да избухне Трета световна война през 2018г.
17 Декември 2017
Една от тези точки засяга пряко и България
Южният фланг на НАТО е един от петте региона, в които през 2018 година може хипотетично да пламне Трета световна война според американския професор и специалист по сигурността Робърт Фърли. Регионът обаче е предпоследен в списъка му. Професорът представи своята прогноза пред изданието The National Interest, съобщава РИА Новости.

Първата държава в списъка му е КНДР. "Успехите на Северна Корея в разработването на балистични ракети наред с дипломатическата неопитност на администрацията на Тръмп създадоха необичайно опасна ситуация", отбелязва професорът.

Вторият регион в списъка му е Тайван. Наскоро китайският дипломат Ли Кексин заяви, че Пекин "ще обедини Тайван" с военна сила в деня, когато на острова акостират американски военни кораби. "Отношения, изискващи предсказуемост и внимателна дипломация , ...Китай и САЩ изглежда са готови да оставят на неопределеността, която може да доведе до разрушителен конфликт", Смята Фърли. 

Следващата в списъка е Украйна. Експертът припомня, че примирието в Донбас постоянно се нарушава, а протестите в Киев и "дивашката история" около Михаил Саакашвили пораждат съмнения за стабилността на сегашното украинско правителство. Според Фърли падането на украинското правителство може да доведе до редица последици, които може да изострят кризата – по-специално на власт в Киев може да дойдат ултрадесни сили, заради които конфликтът в Донбас да избухне с нова сила. Професорът разглежда и сценария, при който Москва ще засили присъствието си в Украйна при крах на сегашната власт, което на свой ред може да доведе до мащабно военно противопоставяне между Русия и Запада. 

Четвъртият регион, където потенциално може да избухне Трета световна война, Фърли посочва южният фланг на НАТО – по-специално Турция. По думите му отделянето на Анкара от ЕС и САЩ и сближаването й с Москва е предвестник за съществена промяна на баланса на силите. Нито Турция, нито Русия, нито САЩ смятат войната за разумен начин да се разреши създалата се ситуация, подчертава авторът. Но промяната на равновесието на силите може да повлияе върху събитията в Сирия, Ирак, Иран, на Балканите и в Кавказ. 


Списъкът на Фърли завършва с Персийския залив. Той обръща внимание на конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран. Професорът припомня, че в регионът и преди е имало конфликти, но те не са прераствали в световни войни. "Но Ер Рияд даде ясно да се разбере, че е готов да изгражда дипломатическа и военна коалиция срещу Иран, в която по възможност да се включи и Израел. На фона на това как Русия отново отстоява позициите си в региона, лесно е да си представим как всичко това ще премине в противопоставяне между двете свръхдържави", убеден е специалистът. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
30 Jan, 2018 | 03:31

Светът е даден на дявола и той каквото прави го прави чрез евреите, така че неговия образ е върху тяхните муцуни - съвършенно открит и незесекретен поради невъзможност. Какво искат евреите? Разрушение и разрушение като начин на съществуване - демек и те са като нас! Те дъздадоха Китай с тяхни, американки пари, и не им е изгодно да го вкарат в голяма война, след като са му приготвили огромна дуйност и по територия и време за милиарда и половина. Вложени са много пари и то на бялата раса - други няма, - когато китайците се понесоха в демокрацията, напираха с мравуняка си трудолюбиви роби, и какво - кутийки с ориз и всякакъв обслужващ сектор, за голями машини и излизане като лидер в световната сцена трябваха капитали, - евреите им ги дадоха даром. Не е възможно там да се разгърмят унищожително - Корея, Тайван и всякакво дълбокоазиатско блато. Остава турция като най изгодно за световното рушене, - САЩ се заливат с диваци с темпове по големи от в Европа, и никой при здравозавладяните медии не е и проронил дума за това. Турция има всички плюсове да прави Световно зло, - граничи с Европа а Балканите си ги смята за свои земи, отнети й от тази гадна Европа. Иска да влезе в ЕС и като най многолюдна, по европейските закони да ръководи както си знае. Интересно за нисшите раси, явно това не са хора, - те едновременно си представят как са превърнали Европа в султански джимбо катун, и в същото време и не допускат че ще спрат пособията, пазарите и въобще причините за владеенето на тази Европа. Още повече че тя съвсем ще оредее и Ориента ще се простре до отатък Ламанша. Какво да прави белия човек?! Той е в състояние не с война, а с полицейска акция да очисти с прах против плъхове (специален концентрат де, пускан от хеликоптери) всичко от Мароко до Мексико! Но - НЕ! Това е и ужаса на евреите, - бялата раса иска Края на света според обещанието на Бога.


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително