Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нов случай на детско насилие излиза наяве
13 Октомври 2006
50 деца оставени на грижите само на един възрастен на лагер край морето

Нов случай на детско насилие излиза наяве месеци след инцидента. Този път жертвата е 10 годишно момиче от Вакарел, насилничките са три момичета на възраст от 11 до 13 години- две от Перник и едно от Вакарел. Грозният инцидент се разиграва в последната вечер от лагер на морето в Китен.

Трите момичета влизат в стаята на четвъртокласничката от Вакарел и подпалват полата и. После и обещават да я платят, ако тя изпълни техните желания. Събличат детето голо и го карат да се разхожда наоколо. Завличат я в тоалетната и пъхат главата и в чинията. Смесват фервекс, хапче  и шампоан и я карат да го изпие. Тя опитала, но го изплюла. Бият я с колан, карат я да дъвче гащичките на друго момиче. Накрая едно от по-големите момичета я кара да пъхне пръст в ануса си и после да се маже по тялото.

Момиче от съседна стая чува виковете на жертвата и събужда ръководителката на лагера Мануела Зафирова- когато отива в стаята, тя заварва детето завито в чаршаф, цялото мокро и треперещо. Като главен виновник на гаврата бива посочено 11 годишното момиче от Вакарел.

Случаят излиза наяве след подаден сигнал в Агенцията за закрила на детето от РПУ – Ихтиман. Според председателя й Ширин Местан се касае за родителска безотговорност и нарушение на Наредба №2 на МОН за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм. Петдесет деца са били поверени на грижите само на един възрастен – читалищния секретар на читалище “Заря” във Вакарел Мануела Зафирова.

Пернишката група от 14 малолетни и непълнолетни деца била на лагера в Китен от 14 до 23 август. Организатор е фирма “Еврогрейд” ООД – София, регистрирана в Министерството на културата. В предложената оферта на “Еврокредит” ясно е фиксирано, че на група от 10 деца трябва да има 1 ръководител, като се дава възможност за ползване на услугата от още един възрастен. Реално обаче децата са били оставени 10 дни без надзор и контрол.

Четири от децата са в певческата фолклорна група с ръководител народната певица Гуна Иванова. Най-малка е 5-класничката Сия, която примолила Гуна Иванова на лагер да дойдат и нейни братовчеди. “Тези братовчеди се оказаха приятели от махалата”, разказа певицата. Сред тях е и седмокласничката Мая. Тъй като имало свободни места, Иванова склонява да тръгнат всички. Децата плащат нужната сума, а ръководителката я внася. Народната певица поръчва на две 17-годишни момичета да се грижат за групата, докато стигнат във Вакарел. 2 години поред деца от групата на Гуна Иванова ходят на лятната артакадемия. Лятото на 2005 г. тя била с тях, но сега не пожелала да ходи на Китен. “Затова помолих читалищния секретар на читалище “Заря” във Вакарел Мануела Зафирова да прикачи пернишката група към нейната”, каза тя. Така се стига до абсурдната ситуация Зафирова да бъде единственият ръководител на около 50 деца. По твърдения на деца тя не поема никаква отговорност за учениците от Перник.

 Гуна Иванова посочи, че преди да отпътуват децата, техните родители били на разговор при нея и тя им обяснила как стоят нещата. По време на пътуването и престоя си децата са били без пълнолетен ръководител. В Китен децата са посещавали нощни заведения, много от тях почти не са се хранили в ресторанта, където е била осигурена храна. Били са “самостоятелни” и сами са определяли режима си.

Тези данни са изнесени в писмо от Държавната агенция за закрила на детето до РИО-Перник. По заповед на началника на инспектората е направена проверка по случая. Комисията констатира, че е налице нарушение на разпоредбите на Наредба №2 на МОН и заповед на просветния министър за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм. В констативните протоколи се посочва, че по време на самия лагер неадекватното поведение и намеса на единствения ръководител Мануела Зафирова води до поредица от конфликтни ситуации между децата от двете групи (пернишката и вакарелската), които прерастват в инцидента, състоял се в последната вечер от лагера.

Двете момичета от Перник – едната в 7-и, а другата в 5-и клас, героини в гаврата, твърдят, че над тях самите също бил упражняван психически и физически тормоз от момчета от групата. Момичетата твърдят, че са удряни, скубани и заключвани на терасата по време на престоя си в лагера. По време на връщането към София те били заплашени, че няма да оживеят до Перник и че на територията на Вакарел ще бъдат пребити. Заради заплахите едното от тях  моли майка си по телефона да я чака във Вакарел. Пристигайки в селото, двете момичета  са отведени при представител на Детска педагогическа стая, в присъствието на който дават обяснения за действията си.



последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ganchew
07 Nov, 2006 | 13:20

Убеден съм ,че вече трябва да се спрат тези гаври и тормоз между съученици и преподаватели и всички да стоим от страни и нищо да не предприемаме.Не може да има такива своеволия било на ученически лагер ,а особено в училищните стаи,пък да не говорим по време на час.Няма такова положение никаде,след като някои нарушава дисциплината прави каквото му хареса,не зачита никои и като цяло пречи на всички на този човек не му е мястото в училище.
Ние даваме мило и драго нашите деца да живеят в по - добър свят,да им се даде шанса да постигнат мечтите си,а не да ходят със страх на училище да не би някои тяхен съученик в стремежа си да се направи на велик да не дава боже убие някои,чак тогава ли да се вземат мерки.Нека не чакаме това да се случи.
Едно време имаше трудови възпитателни училища,тези които отиваха там незнам да ли станаха по-добри хора,но определено имаше респек и страх у младитеИмаше дисциплина.Време е накои да си понесе наказанието за постъпките с цялата сила на закона.И дано това накара другите които вървят по стипките на тези хора,ученици,съученици се замислят следващия път,когато решат да развалят дисциплината в час.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.