Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Думата на 2022 година е "война"
24 Януари 2023
Другите най-популярни думи са „инфлация“, „избори“ и „Украйна“
Думите, белязали 2022-ра, са „война“, „инфлация“, „избори“ и „Украйна“. Това показва вотът на хората в широкомащабното изследване, провеждано на платформата за грамотност „Как се пише?“.

След тях в първите десет се нареждат „газ“, „доброволци“, „мижав интерес“, „бежанци“, „хартиена коалиция“, съобщава БНР. 

Кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ се реализира за втора поредна година, всеки имаше възможност да гласува за знаковите думи и изрази за България през изминалата година, припомни в ефира на Радио София Доротея Николова:

 „Целта на инициативата е ние, хората да посочим нашите думи на годината, това което ни е вълнувало като теми и предизвикателства, кое ни е зарадвало, за какво сме тъжили. Общо събрахме 311 предложения – думи и излази.“

Николова е учител по български език и е съорганизатор на кампанията заедно със създателката на сайта „Как се пише“ д-р Павлина Върбанова.

В изследването на важните за обществото теми у нас този път се включва и класация на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език. Партньор по този пункт е системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika, чийто анализ показва 20-те най-често споменавани думи в периода 1 януари – 31 декември 2022 г.

С помощта на софтуерни инструменти са проверени около 11,3 милиона публикации в близо 8 хиляди онлайн информационни източника– новинарски сайтове, портали, сайтове на електронни медии, блогове и др.

Оказва се, че най-използвани са „България“, „Русия“, „Украйна“, „война“, „Европа“, „САЩ“, „политика“, „министър“, „цена“, „дете“, „помощ“. Сред класиралите се в първите 20 са и „газ“, „енергия“, „управление“ и „икономика“.

Появява се и „Сашко“.

Според организаторите на инициативата като цяло думите, които хората са предложили и избрали, са по-скоро негативни, може би заради войната.

И все пак участниците в анкетата са поставили на 6-о място думата „доброволци“.

„Може би „мир“ ще престане да звучи като пожелание, върху което не се и замисляме и ще стане дума на 2023 година“, отбеляза Доротея Николова.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.