Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На Земята вече има 8 милиарда човека!
15 Ноември 2022
8-милиардният жител на планетата се казва Винис. Сега на Земята има четири пъти повече хора, отколкото през 1928 година.
Населението на Земята вече е над 8 милиарда души, съобщават от ООН. Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш изтъкна, че това е повод "да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата".

8-милиарният жител на планетата се казва Винис. Момиченцето е родено във филипинската столица Манила в 1:29 минути след полунощ. Сега на Земята има четири пъти повече хора, отколкото през 1928 година.

ООН обяснява този ръст с човешкото развитие - хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето и личната хигиена. Ръстът е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни, повечето от които са в Африка.

През 2019 година средната продължителност на живота достигна 72,8 години. Тогава беше отбелязано увеличение с около 9 години спрямо 1990 година.

Очаква се по-нататъшното намаляване на смъртността да доведе до средно глобално дълголетие от около 77,2 години през 2050-та.

Експертите смятат, че през 2086 година населението на планетата ще достигне 10 милиарда и 430 милиона души, след което бавно ще започне да намалява.

Според последните данни на ООН Индия е на път да изпревари Китай като най-населената страна в света през 2023 година, а до 2050-та половината от населението на планетата ще живее в осем държави: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.