Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Навръх рождения ден на Джон Ленън за четвърти път отказаха помилване на убиеца му
11 Октомври 2006
Майк Чапман вече 25 години е зад решетките, редовно получава заплахи още
Известната снимка, на която Джон Ленън дава автограф на бъдещия си убиец Чапман
Известната снимка, на която Джон Ленън дава автограф на бъдещия си убиец Чапман

 За четвърти път отказаха помилване на убиеца на Джон Ленън- Майк Дейвид Чапман. 51 годишният убиец на знаменития музикант, който изтърпява доживотна присъда в затвор на север в щата Ню Йорк, ще има нова възможност да моли за предсрочно освобождаване през 2008 година, съобщава Асошиейтед Прес.

В резолюцията на комисията по помилването се казва, че отказът е свързан с "странната природа на обмисленото от него жестоко престъпление".

Чапман вече 25 години е зад решетките. Според закона на щата Ню Йорк, той има право да моли за помилване след 20 години в затвора. Вече четири пъти му отказват освобождаване. Една от причините може би е опасението, че няма да е жив на свобода задълго, тъй като редовно получава заплахи.

Чапман застреля Джон Ленън с пет изстрела в упор на прага на сградата Дакота в Манхатън, където музикантът живееше със жена си Йоко Оно и сина си Шон. Убиецът не е правил опит да се крие, установили пристигналите веднага полицаи. Чапман веднага е арестуван, а Джон Ленън е закаран с патрулната кола в болницата, където умира от загуба на кръв.

Впрочем на 9 октомври, рождения ден на Джон Ленън, Йоко Оно обяви тазгодишните лауреати на наградата, която тя учреди на негово име - това са две организации -"Лекари без граници" и "Център на конституционните права". Церемонията по награждаването се състоя навръх 66-тата годишнина на Джон Ленън в Рейкявик, във вила Хьофди - там, където през 1986 година се състоя знаменитата среща на Михаил Горбачов и Роналд Рейгън.

Йоко Оно учреди наградата през 2002 година, първите и лауреати станаха художници - израелецът Цви Голдщайн и палестинецът Халил Раба. През 2004 година вдовицата на Ленън награди израелския " атомен шпионин" Мордехай Вануну и американския журналист Сеймур Херш, който даде гласност на издевателствата над затворници в Абу Грейб.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.