Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За пръв път осъдиха мъж, подтикнал към самоубийство жена си
5 Септември 2006

Четири подобни дела са гледани досега във Върховния съд, това е първото, завършило с присъда

      47-годишният жител на с.Кладница Любомир Асенов отива в затвора за две години и половина. Вината му е, че с поведението си е тласнал съпругата си към самоубийство, поясни зам.-окръжният прокурор Пламен Найденов. Силвия Борисова увиснала на въжето в дома на своя прителка през декември 1999 година.

      Жената просто не изтърпяла мъките на ада, в който превърнал живота й Любомир. Той системно посягал към чашката, а щом се напиел, ставал зъл и жесток и не само обиждал, но и биел съпругата си пред децата, пред близки и познати, на обществени места.

      Първият опит за самоубийство Силвия направила през 1995 година, когато се натъпкала с различни упойващи хапчета. След намесата на медиците, които спасили живота й, изтормозената жена напуснала семейното огнище и заедно с двете си деца се подслонила в жилището на родителите си в Перник. Любомир върнал насила децата си в Кладница, принуждавайки и съпругата си да се прибере.

      Силвия се надявала, че може би мъжът й, поне заради децата, ще коригира поведението си, но желаната промяна така и не настъпила. Издържала до фаталния декемврийски ден четири години по-късно, когато успяла сама да сложи край на мъките си.

      На 25 ноември 2002 година Районният съд в Перник обявява Любомир за невиновен, но прокуратурата внася протест и тръгва нов процес, този път на окръжно ниво.

      Едва при съдебното разследване на въззивната инстанция, по настояване на прокурор Найденов е направена психиатрична експертиза на Любомир. Представено е и откритото месеци след самоубийството предсмъртно писмо на Силвия, в което тя излага причините за взетото фатално решениие. Въз основа на тях Пернишкият Окръжен съд признава 47-годишният Любомир Асенов за виновен и на основание чл.127 ал.3 от Наказателния кодекс го наказва с лишаване от свобода за 2 години и половина заради жестокото му, уронващо човешкото достойнство на съпругата му отношение, придружено със системен психически и физически тормоз. Присъдата, визираща непряк умисъл за довеждане до самоубийство, е ефективна. Асенов я обжалва, но Върховният съд потвърждава решението на пернишкия Окръжен съд.

      Досега във Върховния апелативен съд са гледани четири дела от подобен род, но пернишкият случай е първият, приключил с потвърдена присъда. По останалите процеси ВАС е обявил обвиняемите за невиновни, поясни прокурор Найденов.

     

последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.