Факти, Анализи, Коментари
   8 Август 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-известната тв водеща в Северен Кипър се изправя пред камерата на “Другата България”
11 Май 2005

Екипът намира 10 000 наши сънародници в “несъществуващата страна”.


“Другата България” започва излъчването на серии от Северен Кипър.
     От тази неделя, 15 май, “Другата България” започва излъчването на серии от Северен Кипър. В признатата единствено от Турция Северно-Кипърска Република живеят 10 000 български изселници. Повечето от тях членуват в Дружеството на българските турци с център Никозия и говорят перфектен български. Български изселници има и във Фамагуста, Кирения, и пограничния град Морфу.

     “Другата България” откри, че най-известната тв водеща в Северен Кипър е българката Сибел Озгьор. Тя е водеща на новините в популярния частен тв канал “Гент-тв”. Българското й име е Силвия Михайлова. Родена е в Кърджали, където живее до седмата си година. След това семейството й се установява на острова.

     Въпреки изкушенията на славата, Сибел смята да стане професионален психиатър. Тя завършва психология тази година и работата в телевизията е хоби, от което изкарва добри пари. Всички вестници на острова на Афродита непрекъснато пишат за нашата сънародничка. Таблоидите я следят на всяка крачка. “Освен хубава, българката е и една от най-интелигентните на острова”, отбелязват местните медии. Любимата й българска дума е: ”Обичам те!”. Каза я пред камерата на “Другата България” на български език.

     Предстоящата неделя “Другата България” ще запознае зрителите на bTV и с жената, която основава българското дружество в Северен Кипър - акушерката Мехрибан Чобанова. Тя ще разкаже за демаркационната линия, която разделя Никозия на две части и ще обясни защо българите не могат да преминат свободно през пропусквателния вход “Лидра Палас”. “Тези, които са минали по незаконен път от турската страна, сега не могат да минат в гръцката страна. Това е за нас много голяма болка в сърцето ни. С тези нашите, българските паспорти, ние отиваме във всяка европейска страна, но не и тук”, казва Чобанова.

     От 1974 г. остров Кипър е разделен на два сектора - гръцки и турски. Голяма част от нашите сънародници тук са български турци, които напускат страната след възродителния процес.

     Какво още научиха за живота на българите в Северен Кипър водещият Георги Тошев и оператора Венцислав Нешев, как двамата заснеха с камера най-значимите исторически и културни забележителности тук, ще научите тази неделя по bTV от 12:00 часа.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.