Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Световен ден на свободата на печата
3 Май 2015
Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано
3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано.

В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.

Преди дни в последния доклад за свободата на словото на организацията "Фрийдъм хаус" бе посочено, че България се изкачва с три места нагоре. България е на 75-то място по свобода на словото с 39 точки, показва годишният доклад за миналата година.

Страната ни попада в групата на частично свободните страни, в която са и повечето наши съседи без Турция, последната попада в групата на несвободните държави. Сериозен спад е отбелязан в Гърция, негативни тенденции се наблюдават в Сърбия.

Организацията констатира още, че само 14 процента от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт, а свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам./БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.