Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
144 години от смъртта на Васил Левски
19 Февруари 2017
На 19 февруари 1873 г. Апостола на българската свобода Васил Левски увисва на бесилото

Днес се навършват 144 години от смъртта на Васил Левски. След залавянето му в Къкринското ханче на 27 декември 1872 г., Левски закратко е в Ловеч, след което е доведен в старата столица. Като изворов материал за изследването си Драганов използва спомените на Христо Иванов - Големия. В тях председателят на Търновския революционен комитет разказва, че по време на третия си най-дълъг разпит в Конака Васил Левски е принуден да признае самоличността си.

На показания от турците портрет всички единодушно разпознават Дякона и така “всяко по-нататъшно отказване ставаше безполезно”, казва на другарите си той, след като го връщат през нощта в затвора. Там Левски е затворен в отделна килия, тъй като турците се страхуват да не посегне на живота си, пише Захари Стоянов. Апостолът се държи достойно и не предава никого от сподвижниците си.

Местните революционери правят два опита за освобождението му. Имат идея да запалят Конака и така да отвлекат вниманието на турската стража. Но хвърлените от тях запалителни вещества “паднали на празно място и нищо не подействали”. Без успех завършва и намерението на търновци да нападнат колата, с която Левски ще бъде откаран в София. Рано сутринта на 1 януари 1873 г. въоръжени, те дълго чакат конвоя на края на града. Но предусещайки техните действия, турците изпращат Апостола в София още през нощта на 31 декември.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Левски
19 Feb, 2017 | 17:39

Наистина най-великият българин в новата история на България! Поклон!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.