Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България е на 6-о място в света по затлъстяване сред децата
2 Октомври 2014
Вече има деца с диабет тип 2, характерен за възрастните

България е на 6-о място в света по затлъстяване сред децата и 20% от тях са затлъстели.  Вече има деца с диабет тип 2, характерен за възрастните, посочи д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница по повод кампания, посветена на диабета.

По-добре e да се яде печено, отколкото пържено, хот дог, отколкото хамбургер, и по-добре ябълка пред банан и грозде, коментират специалистите. Кампанията за диабета тази година е "Балансирано хранене и физическа активност". Наднорменото тегло сред децата у нас е сериозен проблем, каза Темелкова:

Около 20% от децата са със затлъстяване. Вероятността при такива деца да се развие втори тип в една много ранна възраст става все по-голяма. Вторият тип диабет се свързва основно с наднорменото тегло. Нещо, което е много съществено – над 50% е наследствеността при втори тип диабет. Неглижирането на наличието на родственици с диабета е един изключително съществен проблем, който води до късната диагностика на диабета при много от пациентите.

Българите с диабет са 600 000. Симптомите са: честа жажда, често уриниране, лесна уморяемост, чувство на глад 2 часа след хранене. Светла Алексиева от Асоциация "Диабет" допълни:

Диабетът е една пандемия. Правилното лечение – това е балансираното хранене и физическата активност в различните им форми. Четири години подред ние имаме една кампания в нашите сдружения на обучение на диабетиците с какво да се хранят. С нея върви и програма "Хранене за социално слаби диабетици".

Диабетът води най-често до слепота, ампутация на крайници, инсулти и инфаркти.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
02 Oct, 2014 | 23:55

Кои са петте пред нас? САЩ, Китай и някои от европейските по цветни от нас като Англия, Франция.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.