Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Европейска нощ на учените" довечера
26 Септември 2014
България се включва с шест университетски града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора

Европейската нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа. Независимо дали сте със семейството си, с приятели, в училищна група или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин!

България ще се включи в "Европейската нощ на учените" с мащабна програма в шест университетски града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. "Европейската нощ на учените" е мащабно събитие, което от девет години насам се провежда едновременно в стотици градове в цяла Европа и по света в последния петък на септември. В тази нощ университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През тази година България посреща деня за осми път.

Основната научна сцена ще бъде построена в двора на Британския съвет до Докторската градина в София. Там много учени ще се погрижат да има незабравима среща с най-интересната и забавна страна на науката. Научни шатри в двора на Британския съвет ще посрещат с различни щандове с експерименти и демонстрации, и химически фойерверки на корпуса за бързо гърмене към Софийския университет "Свети Климент Охридски".

В централната сграда на БАН програмата ще продължи с научно кафене, музикално-поетична вечер. Проектът "Европейска нощ на учените" се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Кюри" на програма "Хоризонт 2020".

Четири пловдивски университета отварят тази вечер врати в "Европейската нощ на учените". За втора година тя ще премине под надслов: "Учените в триъгълника на знанието".

В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще бъде представена лекцията "Език, мислене и общуване между хора и компютри" от проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.

Домакин на научното кафене ще е доц. Стела Статкова, която ще развие темата "Магията на кристалите", а в Медицинския университет дебатът ще е с акцент "Човешкият мозък, отвъд границите на познанието". Там ще се проведе и среща на клуб "Емоционална интелигентност", където всички желаещи ще могат да си направят и тест.

От Университета по хранителни технологии канят на изложбата "Храни, стимулиращи мозъка", където ще се правят и дегустации.

Идеята ни е да привлечем в университетските пространства повече хора и най-вече ученици. Надяваме се да чуем и въпросите им., казва доц. Петя Бъркалова от Пловдивския университет.

Този дебат също е важен за нас. Не искаме да кажем, че учените всичко са разбрали или всичко вече са открили. По-скоро да се види хоризонтът на знание, това, че той винаги се отдръпва все по-далече с всяко ново откритие.

Наред с това ще присъстват музиката и танцът. Те ще бъдат обединени в концерта "Кристално чисто", организиран от Музикалната академия.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Учещ
26 Sep, 2014 | 14:38

Колкото от тях останаха в тая измислена държава и те се мъчат доста


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.