Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес отбелязваме Световният ден за борба с туберкулозата
24 Март 2012
През 2010 година тя е причинила смъртта на 1,450 милиона души при регистрирани около 9 милиона нови случаи

Днес e Световният ден за борба с туберкулозата - най-смъртоносната инфекциозна болест след СПИН. По данни на Световната здравна организация през 2010 година тя е причинила смъртта на 1,450 милиона души при регистрирани около 9 милиона нови случаи.

Тази година Организацията поставя акцент върху опазването на децата от туберкулозата, като твърди, че жертвите сред тях могат да бъдат намалени при въвеждането на глобални единни стандарти в превенцията, диагностиката и лечението.

У нас на първо място по новорегистрирани случаи на туберкулоза е област Враца. Като причина от Регионалната здравна инспекция сочат икономическата криза и увеличаване на бедността в региона.

През последната година във Врачанска област значително се е увеличил броя на болните от туберкулоза деца. Здравни експерти обясняват тази тенденция с нарастващата бедност, предимно сред ромската общност. Друга важна причина за разпространението на жълтата гостенка е увеличаването на броя на пациентите с отслабени защитни сили - страдащи от други болести, зависими от алкохол, тютюнопушене и наркотици или хора в хроничен стрес.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.