Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Празникът на влюбените Свети Валентин
14 Февруари 2015

Празник на влюбените
    
Ако има време от годината, което най-силно да предразполага към проява на нежни чувства или страстни обяснения в любов, то това са дните около 14 февруари. В цял свят празникът е известен като “денят на свети Валентин”. Разбира се, за доста хора 14 февруари е просто поредна дата в календара, но дори и те не могат да отрекат, че тя носи в себе си огромен емоционален заряд.

Тази скрита енергия заставя и най-свенливите да разчупят черупките си и да добият достатъчно смелост, за да направят своето така жадувано признание на любимия човек. 14 февруари е празникът на влюбените - за романтично настроените, за подвластните на порива и на щастието от това да бъдеш с някого. А за истински влюбените казват, че всеки ден е празник!

Но кой всъщност е свети Валентин?

За него съществуват няколко истории. Според най-разпространената Валентин е реална личност, живяла в Римската империя по времето на император Клавдий II. Старинни летописи разказват, че Клавдий обезумял и бил обзет от натрапчивото желание да командва най-силната армия в света.

Със специален указ императорът забранил всякакви венчавки и бракосъчетания в границите на своите владения. Престъпването на неговата заповед се наказвало с най-тежкото наказание - смърт. Клавдий смятал, че жените само размътват умовете на неговите войни и че отравят сърцата им, а сломеният от жена войник е все едно мъртъв войник.

Един християнски свещеник се противопоставил на железния режим на господаря. Той се казвал Валентин и въпреки нетърпящата неподчинение заповед, той продължил тайно да венчава влюбени двойки. Непокорният свещеник вярвал, че от силната любов не може да се избяга със закони.

Шпионите на император Клавдий обаче били навсякъде и след донос срещу него, Валентин бил хвърлен в тъмницата. Обявената присъда била безмилостна - публична екзекуция. На 14 февруари 296 г. сл. Христа Валентин бил обесен на градския площад.

Според друга история Валентин бил лечител, прочут със своите целебни лекове - примеси от горчив сироп, вино, мед и мляко. Той учел хората как да промиват тежките рани и с какви билки и треви да ги налагат след това, за да зараснат по-бързо. Валентин имал много завистници, които пуснали слуха, че той е извършил убийство на младо момиче.

Несправедливо обвинен, лечителят се озовал в затвора. Там той се влюбил в дъщерята на своя надзирател - прекрасна девойка, която била сляпа. Със силата на лечебните си отвари, Валентин успял да излекува слепотата й. Въпреки това, той не успял да се порадва на любовта си, защото палачите му го хвърлили на лъвовете. След смъртта на Валентин неговата възлюбена намерила в килията му прощално писмо, адресирано до нея. Писмото било във формата на сърце, вътре бил поставен жълт минзухар и картичка с думите: “Твой Валентин”.

Честването на празника

Празникът на свети Валентин е чисто католически празник, но заради своята красота и емоционалност денят е взаимстван и от православните християни. През 496 г. сл. Христа римският папа Хеласиус провъзгласил 14 февруари за ден на свети Валентин, покровител на влюбените и закрилник на брака.

Празникът на влюбените произхожда от римския празник Луберкалий, който се празнува в чест на бог Пан - богът на веселието. Денят на свети Валентитн се отбелязва като национален празник в САЩ, Мексико, Канада, Австралия, Франция и Великобритания. Символ на празника на влюбените е Купидон - игрив бог, който пронизва сърцата на хората с невидимите си стрели. Улучен от любовната стрела на Купидон, човек остава влюбен завинаги.

За розите, любовта и “валентинките”

В деня на свети Валентин по света се продават и подаряват над 1 милиард рози. Цветът на розите говори за различни чувства, но винаги прекрасни. Белите рози символизират искрена, но тайна любов, жълтите - уважение и приятелство, а червените разкриват пламенност и страст. Легендата за червените рози разказва, че богинята на любовта Афродита, бързайки към нейния възлюбен Адонис, стъпила върху бял розов храст. Кръвта на богинята обагрила листенцата на белите рози в червено.

Освен рози на деня на свети Валентин се подаряват и червени хризантеми, както и карамфили. Тези цветя също символизират любов и приятелство. На празника се подаряват кутии бонбони във формата на сърце, за да е сладък животът на влюбените. Всеки може да прекара празника както желае, а начини има много - по-зрелите хора предпочитат за изпратят картички по обикновена или електронна поща, а по-младите излизат с любимия човек на заведение, поднасят си подаръци и цветя.

Неизменна част от празника представляват т.нар. “валентинки”. Това са картички, съдържащи любовни обяснения или весели пожелания за празника. Валентинките винаги имат много красив външен вид и са обсипани със сърчица, златни орнаменти, амурчета, цветя и т.н.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.