Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отвлечената в Сомалия българка вече е на свобода
12 Август 2009
Още не се знаят подробности за здравословното и състояние, родителите и ще я посрещнат в Париж


Българката Данка Панчова, похитена в Сомалия на 4 ноември миналата година, бе освободена вчера, съобщи Ройтерс. Освен нея на свобода вече са и останалите петима чужденци, държани в плен заедно с нашата сънародничка в африканската страна. Те били отведени на летището в столицата Могадишу.

37 годишната Данка Панчова от Пазарджик бе участник в хуманитарна мисия на фондация "Действие срещу глада". Данка е завършила ветеринарна медицина, а по- късно е специализирала микробиология на изхранването на населението в Александрийския университет. Владее френски език. Работи във фондацията от седем години, тази мисия е шестата и поред. Първата и мисия е била в Сомалия, после- в Мианмар, два пъти още е била на мисия в Сомалия, след това в Непал. Всичките и мисии са били тежки. Преди да замине сега, са и предложили да оглави мисията в Кения.

Седмица преди да бъде отвлечена, Данка Панчова е била в Париж, за да отчита документи. Оттам се е обадила на родителите си, за да ги помоли за Коледа да се съберат цялото семейство. Тя има трима братя, всички те са в Испания на работа.

Българката бе похититена заедно с още трима европейски служители на неправителствената организация "Действие срещу глада" - двама французи и белгиец, и двама кенийски пилоти при кацане на самолет на неправителствената организация на летище в Централна Сомалия.

"Всички чуждестранни хуманитарни работници, три жени и един мъж, и двама кенийски пилоти, стигнаха безопасно до летището в Могадишу", заявил за Ройтерс служител на летището, когото агенцията назова само с името Осман.  От там са се отправили със самолет за Кения, където ги очакват представители на организацията "Действие срещу глада", за която те работят.

Говорителят на българското външно министерство Драговест Горанов потвърди новината за освобождаването на Панчова. , за която те работят.

Преди няколко месеца Драговест Горанов заяви, че има косвени доказателства, че Данка Панчова е жива. Тогава той отказа да коментира дали за нея е искан откуп, но подчерта, че политиката на българското правителство категорично изключва да се плаща за освобождаването й.

По план шестимата освободени трябва да бъдат прегледани в Найроби, да се възстановят ден-два и евентуално след това да бъдат транспортирани в Париж. Родителите на освободената българка са уведомени, които според Драговест Горанов - говорител на МВнР, са в "радостен шок". Външният министър Румяна Желева разпореди представител на МВнР да замине с родителите на Данка Панчова за Париж за посрещането и.

Още след отвличането на групата се заговори, че пиратите искат откуп, но така и не стана ясен размерът, нито кой ще го плати. За последен път отвлечените имали възможност да се чуят с представители на властите на 6 януари тази година. Веднага след това те били преместени на ново място, вероятно в центъра на Сомалия.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.