Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лисица влезе в апартамент на петия етаж в Габрово
12 Август 2009
Минала през стълбищния прозорец, оттам през терасата, в кухнята, хола...

Млада лисица обърка гората с махалата и влезе посред нощ в апартамент на 5-тия етаж на бул. „Столетов“ в Габрово. Дивото животно съвсем се ошашавило и при въртенето си из хола, вместо да се измъкне, затръшнало вратата и останало в затвореното помещение часове наред... За ужас на домакините в съседната стая!

Куриозният случай е от нощта на 2 срещу 3 август. В района има много кокошарници, даже и гълъбарници, така че слизането на лисици от близките гори не е необяснимо. Не е ясно обаче какво е накарало младата дългоопашатка да влезе във входа на жилищния блок. Вратата му не се заключвала, обясниха пред „100 вести“ съседи, вероятно е зеела и отворена. Лисицата се качила по стълбището и стигнала до петия етаж. Понечила да се върне, но вместо обратно надолу, се качила на стълбищния прозорец. Оттам се прехвърлила на терасата към кухнята в единия от апартаментите. През кухнята нахлула в хола. Тук вече съвсем се объркала и започнала да се върти в кръг, събаряйки всичко по пътя си. Така затворила и вратата, през която влязла, и напълно отрязала пътя си обратно.

В същото време в съседната стая спели домакините. Към 4 часа се чуло някакво драскане, тропане. Сънени и стреснати, те, естествено, си помислили, че в хола им е влязъл крадец. Схватката с неканения гост изглеждала неизбежна, но вместо него някаква тъмна сянка сякаш летяла в кръг. После видели две светещи очи и рижав гръб, сврени зад компютъра. Оказало се, че Кума Лиса им дошла на гости!

Оттук насетне ситуацията станала още по-сложна. Дивото животно се криело и съвсем не смятало да напусне дома. Оставили му вратите отворени, разчистили мебелите по пътя му, махнали се от стаята, но то стояло свряно в ъгъла. Не помръднало часове наред. Вече се разсъмнало, а горската обитателка още се гушела зад мебелите. По едно време се размърдала и уж тръгнала към стълбището. Там, неясно защо, пак се качила на стълбищния прозорец.

И отново се тръгнала по стария си път – пак скочила на кухненската тераса към апартамента. Само че този път се завъртяла по прозорците, скочила на парапета и не успяла да се задържи. Паднала от петия етаж пред блока. Явно животното доста се е натрошило, защото вече не било така пъргаво. Захлупили го с един кашон и викнали ветеринари. Тези дни ще станат ясни изследванията им, но вероятността да е приносител на опасният бяс е много малка, смятат запознати.

Поражения в жилището има, но не са големи. Много по-зле щеше да бъде, ако лисицата например беше счупила 70-литровия аквариум, който е в хола и под който мина нееднократно, усмихват се домакините. И на шега си пожелават по Нова Година пък едно диво прасе да влезе в хола им.

РУЖА ЛЮБЕНОВА, в. "Сто вести"- Габрово


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.