Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как да предпазим възрастните хора от телефонните измамници?
9 Октомври 2007
Такъв един набрал номера точно на полицая, разследващ измамите в Плевен. След перфектно изиграна роля мошеникът попаднал в ареста.

Обичайната жертва са самотни възрастни хора в селата и малките градове

През лятото в схемата изгоря дори бивш началник на РПУ в Пловдив


Телефонни измами се извършват всеки ден в страната и въпреки предупрежденията, все се намират доверчиви възрастни хора - обикновено от селата и малките градове, които се хващат на въдицата на мошениците и им дават всичките си спестявания. Измамниците действат масирано, преди дни само в Кюстендил бяха засечени 7 случая. Преди месец в Пловдив в подобна схема "изгоря" дори бивш шеф на РПУ. В Бургас пък са се обадили директно на полицай по време на работа - там ги изтърваха. Не и в Плевен тия дни обаче, когато измамникът имал лошия шанс да се обади точно на полицай, който се занимава именно с такива случаи. Служителят на закона бързо влязал в ролята на доверчив "роднина" и капанът щракнал.

 Измамникът се представил за племенник, който е арестуван за тежко пътнотранспортно произшествие, при което е блъснал младо момиче. Исканата сума е била 3000 лв., но с възможност за първоначална вноска от 1500 лв. Ако парите бъдат предадени, следовател е щял да спести усложненията с полиция и прокуратура. В разговора изрично била пояснена и конфиденциалността на сделката, съобщават от ОДП - Плевен. Единият от измамниците е задържан от полицията на мястото на срещата за предаване на парите - пред входа на плевенска болница. Заловеният е 28-годишен от Орешак. В него е намерен и телефонът "Нокиа", от който е бил осъществен контактът с полицая.

Малко по-късно криминалисти от РПУ - гр. Левски, в центъра на града задържали и съучастника му - 30-годишен от Троян, от когото са иззети и други два мобилни апарата. По изготвения сценарий по-младият трябвало да получи парите, а после да ги предаде в град Левски. И двамата мъже са осъждани вече. Измамниците са задържани за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

7 хиляди листовки ще бъдат раздадени в Габрово с цел предотвратяване на опитите за измами по телефона. Инициативата е на Областна дирекция “Полиция”-Габрово и Община Габрово.  В листовките са представени най-разпространените механизми, които извършителите използват. Тъй като обичайните жертви са възрастни хора, листовките ще им бъдат раздадени от полицейските инспектори и служителите от пощенските клонове при получаване на пенсиите.

Ето обичайните схеми на измама. Не е зле този текст да се разпечата и даде на близки възрастни хора, които едва ли могат да ги прочетат тук. Защото май никой не е застрахован...

Закупуване на ваучери

При този “сценарий” престъпникът се представя  за  внук или племенник. Предизвиква Ви сами да назовете името на своя близък. Обяснява, че е аварирал с автомобила си извън града, а му се налага спешно да проведе важни бизнес-разговори. Моли Ви да му купите ваучери за предплатени услуги към различни мобилни оператори и да му продиктувате техните кодове. В желанието си да помогнете на близък човек, Вие  изпълнявате  “молбата” му. По този начин извършителите си обезпечават провеждането на разговори с голям брой хора до въвеждането на някои от тях в заблуждение. 

Внасяне на гаранция

Измамникът се представя  за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Погасяване на дългове на починал близък

Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.


Роднина в чужбина

Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на  негов приятел, или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да  му “спестите разкарването” до банката или пощата.

Проблеми с полицията

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към  определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.
 
Освобождаване на колет

Имате ли роднини в чужбина? Сигурно ще се зарадвате, ако разберете, че неочаквано те са се сетили за Вас. Изпратили са Ви колет по човек, който се прибира от чужбина, а в колета има голяма сума във валута. За да я получите обаче трябва да платите такси – около 1000 лв. След това колетът е Ваш – пълен със стари вестници или ненужни вещи.

Полицията съветва гражданите, ако им бъдат отправени подобни молби, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица и особено - в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.
Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, бихте могли да се посъветвате с полицейския си инспектор или да позвъните на тел. 166.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Potrebitel
16 Feb, 2010 | 01:40

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВИВАКОМ (VIVACOM) В ЛОВЕЧ --- ПОЛЯ КРАСИМИРОВА ЦАНКОВА И ГАЛИНА СТАНЕВА ---СА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ.! ОБАЖДАТ СЕ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ИМ ПРЕДЛАГАТ "ПОДАРЪК" КОЙТО УЖ ИМ СЕ ПОЛАГАЛ КАТО КЛИЕНТИ НА ФИРМАТА, НО НИЩО НЕ СПОМЕНАВАТ ЧЕ ЗА ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ПОДАРЪК СЕ ЗАПЛАЩА МЕСЕЧНА ТАКСА. КОГАТО ОТИДЕТЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ" ПОДАРЪКА " БЕЗ НИКАКВО ОБЯСНЕНИЕ ВИ ПРЕДЛАГАТ ДА ПРЕПОДПИШЕТЕ ДОГОВОРА ЗА СТАРАТА УСЛУГА КОЯТО ПОЛЗВАТЕ И ВИ НАБУТВАТ В РЪЦЕТЕ" ПОДАРЪКА " КОЙТО УЖ ВИ СЕ ПОЛАГАЛ. ОБАЧЕ КАТО ПОГЛЕДНЕТЕ НОВИЯ ДОГОВОР С КОЙТО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ СТАРА УСЛУГА ВИЖДАТЕ ОЩЕ ЕДИН ДОГОВОР КОЙТО Е ЗА "ПОДАРЪКА".
ИМЕННО ЗА ТОВА ТЕ ИЗБИРАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА КОИТО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО В ТЕЗИ ДОГОВОРИ ЗА СВОЯ МИШЕНА. ПОВЕДЕНИЕТО НА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛКИ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО. ПО НИЩО ТОВА НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ КОИТО СЕ СЛУЧВАХА СКОРО. ДАЖЕ ДОРИ СА ПО ЛОШИ ОТ ТЯХ ЗАЩОТО СА ОЗАКОНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА . БОЙКО БОРИСОВ ЩЯЛ ДА ПРЕСЕЧЕ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ, НО ПОВЕЧЕ МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ЩЕ РАЗЧИСТИ ТЕРЕНА ОТ ОНИЯ ДРЕБНИ МОШЕНИЦИ ЗА ДА ГО ПРЕДОСТАВИ НА ТЕЛЕКОМ МОШЕНИЦИТЕ КОИТО СМУЧАТ МИЛИОНИ. ПРЕДУПРЕДЕТЕ ВЪЗРАСНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ ДА НЕ ПОДПИСВАТ НИЩО В КЛОНОВЕТЕ НА ВИВАТЕЛ ЗА ДА НЕ СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ПОДОБНИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. ЗНАЙТЕ ЧЕ ЗАКОНА НЕ Е НА ВАША СТРАНА И ТАКА Е НАПРАВЕН ЧЕ АЛИНЕИТЕ ПОД НЕГО ГО ОБЕЗСМИСЛЯТ НАПЪЛНО.

РЕШЕНИЕТО :
БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРИЕМЕ ЗАКОН КОЙТО ДА ПРИНУДИ ТЕЗИ ТЕЛЕКОМИ ДА ПРОМЕНЯТ ДОГОВОРИТЕ С КЛИЕНТИТЕ СИ ТАКА ЧЕ ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ОТКАЖЕШ В НЯКАКЪВ СРОК АКО СМЕТНЕШ ЧЕ СИ ЖЕРТВА НА ИЗМАМА. ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ДА НИ ОГРАБВАТ. И КАКВИ СА ТЕЗИ АВТОМАТИЧНИ ПРЕПОДПИСВАНИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ДОГОВОРИ. ТОВА ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕ НА КРЕПОСТНИЧЕСТВО ОТКОЛКОТО НА ДОГОВОР НА РАВНОПРАВНИ ПАРТНЬОРИ. СПОРЕД СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ЗАКОНИ Е ПО ЛЕСНО ДА СЕ РАЗВЕДЕШ ОТКОЛКОТО ДА СЕ ОТКАЧИШ ОТ НЯКОЙ НЕИЗГОДЕН ЗАКЛИЕНТА ДОГОВОР С МТЕЛ ВИВАКОМ ИЛИ ГЛОБУЛ.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.