Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Черните дупки стремително растат
15 Февруари 2013
Изглежда, че тези "чудовища" са по-ненаситни, отколкото се смяташе досега

Гигантските черни дупки са известни със своите апетити. Но изглежда, че тези "чудовища" са по-ненаситни, отколкото се смяташе досега. Свръхмасивните черни дупки, повечето от които са скрити в центъра на галактиките, растат с невероятна скорост.

Свръхмасивни черни дупки са с огромна маса, някои с 10 милиарда пъти по-голяма маса от нашето Слънце. Учените, чрез компютърна симулация, са се опитали да проследят растежа на черните дупки, по-специално, те се заинтересовали от спиралните галактики, подобни на Млечния път.

Според предположенията на учените, гигантска черна дупка има в галактика Сомбреро. Според учените, сега тя има маса 500 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Астрономите са открили, че, противно на разпространената теория, черните дупки, открити в центровете на галактиките може да нарасват, поглъщайки "галактически газ" и други вещества. До момента учените вярваха, че масата на черните дупки се увеличава от обединение на две галактики.

Ръководителят на изследването доктор Виктор Дебатиста от университета на Централен Ланкашир, коментира: Нашето моделиране показва, че черните дупки растат ефективно в спиралните галактики.

Новото проучване потвърждава, че черната дупка в Млечния път може да погълне материя до 15 земни маси, за около 10 години, след среща с газов облак.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.