Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Касини" откри изчезналите кратери на Титан
18 Януари 2013
Според учените, процесите на ветрова ерозия водят до бързото им изглаждане

Учените обработващи данните от "Касини" установиха, че процесите на ветрова ерозия водят до бързото изглаждане на кратерите на спътника на Сатурн Титан. Откритието е направено чрез сравняване на съотношението между диаметъра и дълбочината на кратерите на Титан и на спътника на Юпитер Ганимед, съобщава НАСА. Данните от Ганимед са получени с помощта на стереофотографии от апарата "Галилей". Информацията за кратерите на Титан е получена при използването на радиосондиране, направено от "Касини".

Учените са установили, че кратерите на двата спътника се различават не само по брой (на Ганимед са хиляди, а на Титан - 50), но и по дълбочина. Болшинството метеоритни ями на Титан били в една или друга степен покрити с необичаен бикарбонатен пясък. На повърхността на спътника имало както практически празни млади кратери, така и запълнени до край стари.

По думите на учените постепенното запълване и изчезване на кратерите на Титан се дължи на вятъра. За разлика от Ганимед, на Титан има плътна, състояща се от азот и метан, въздушна обвивка, и бързото изчезване на ледени скали не може да се обясни по друг начин.

Необичайното поведение на кратерите може да има важно значение за изучаването на историята на Титан. Тъй като естеството на запълването им показва наличие на ерозия на спътника в продължение на няколко стотин милиона години, то и неговата атмосфера трябва да е на такава възраст.

Титан е вторият по големина след Ганимед спътник в Слънчевата система. Това е единственото известно небесно тяло освен Земята, на което е доказано съществуването на течности. Ако на земята течността е вода, на Титан са въглеводородни съединения: метан и етан. На спътника има метанови езера и реки. През 2008 г. Cassini потвърди, че на спътника на Сатурн има езеро от течен етан в района на южното полукълбо, известно като Ontario Lacus.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.