Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Самураите били унищожени от ... грима
18 Декември 2012
козметиката, която по това време е изключително популярна в Япония натрупала много олово в хората

Безстрашните самураи не са имали страх от нищо, а единствената им надежда е била да умрат с чест в битка. Но техният край е бил предопределен от... грима, съобщава Актуално, позовавайки се на Daily Mail.

Изследователи са открили, че децата на самураите са страдали от тежки отравяния от олово, а козметиката, използвана от майките им, е причина за тежките малформации в децата.

Натрупването на генетично осакатени деца в един момент е довело до невъзможност за справяне с политическите кризи, което от своя страна е довело до нестабилност, а оттам да упадъка на тяхната феодална систама.

Тамиджи Накашима от японския University of Occupational and Environmental Health е изследвал кости на самураи и техните наследници, за да открие причина за упадъка на самурайската каста.

На база химични и ренгенови анализи той установява, че в костите на децата е натрупано олово, неколкократно надвишаващо нивата при възрастните жени и мъже.

„Средната стойност на олово в тялото на децата до три години и по-малките е над 50 пъти по-висока от това при техните майки”, казва Накашима пред Der Spiegel. Причината е бялата боя, с която жените покривали лицата си.
Според Световната здравна организация, оловото е причина за различни болести, особено силно засягащи децата. Прекомерното натрупване на олово в организма води до увреждане на нервната и репродуктивни системи, причинява високо кръвно налягане и анемия, и се натрупва в костите. Особено силно засяга развитието на мозъка на зародиша и малките деца. Много високото съдържание на олово причинява конвулсии, кома и смърт.

Екипът на д-р Накашима е изследвал скелети на деца, живели преди 400 години, по време на Едо периода от японската история. Изследването показва, че при децата под три години средното натрупване на олово е 1,241 микрограма на грам кост, което е 120 пъти над средното нормално ниво.

Също така оловото в костите на жените е много по-високо отколкото при мъжете, а замърсяването на детския организъм ставал при кърмене.

Именно козметиката, която по това време е изключително популярна в Япония, е причината за тези високи стойности. Бялата боя върху лицата на жените е била като запазена марка за жените на самураите. На нисшата класа е било забранено да се гримират, а и козметиката е била скъпа и непосилна за бедните хора.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.