Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нов рекорд при свръхмасивните черни дупки
30 Ноември 2012
Масата на черната дупка е 17 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, което е цели 14% от масата на галактиката

Астрономи от университета на Тексас в Остин са открили най-масивната черна дупка. Откритието е направено с помощта на телескоп Хоби-Еберли. Според учените, масата на черната дупка е 17 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето! Черната дупка е необичайна и за това, че масата й е 14% от масата на галактиката. Обикновено, в черните дупки се съдържа 0,1% от масата на галактиката.

Свръхмасивната черна дупка е в галактиката NGC 1277, разположена на разстояние 220 милиона светлинни години от нас в съзвездието Персей. Това е доста малка галактика. Нейната маса е 10 пъти по-малка от масата на нашия Млечен път. Въпреки че NGC 1277 има скромни размери, черната дупка в центъра й има размер 11 пъти диаметъра на орбитата на Нептун.

"Това е наистина странна галактика. Може би това е първият обект в нов клас системи галактика-черна дупка. Свръхмасивните черни дупки най-често се срещат в гигантските галактики, наречени елиптични. Откритата черна дупка оабче е в малка галактика", коментира астрономът Карл Гебхарт от Университета на Тексас.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.