Факти, Анализи, Коментари
   12 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха подобие на Слънчевата система
12 Юли 2012
Изследвайки планетарната система GJ676A, учените са открили, че в нея, освен два газови гиганта, живеят минимум още две свръхземи

Екипът на Гилем Англад Ескуде от университета в Гьотинген се приложил нов метод за търсене на планети, които обикалят около далечните звезди, предаде КРОСС.

Изследвайки планетарната система GJ676A, учените са открили, че в нея, освен два газови гиганта, живеят минимум още две свръхземи. Самата звезда е отнесена към червените джуджета от клас М и се намира на разстояние от земята на 22 светлинни години. По-рано учените са определили, че около нея се въртят два газови гиганта. Екипът е решил да анализира системата и да види дали в нея има планети с малък размер. За тази цел те използвали спектрографа HARPS на телескопа от Европейската южна обсерватория.

Оказало се, че около GJ676A, много близо до светилото, се въртят две скални планети (GJ676Ae и GJ676Ad). Това, че в орбитите им присъстват два газови гиганта, е навело учените на мисълта, че тази планетна система може би се е образувала по подобие на Слънчевата система.

Разликата е в това, че там всички планети са по-големи от тези в нашата система. Така, например, малката екзопланета е около четири пъти по-тежка от Земята, а най-големият газов гигант е пет пъти по-голям от Юпитер.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Нонаме
12 Jul, 2012 | 13:32

"Разликата е в това, че там всички планети са по-големи от тези в нашата галактика. "

Може би сте искали да напишите " Слънчева система" вместо "галактика" ? ;)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.