Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха рядък вид древно растение край Сливен
22 Март 2012
Тракийският клин е едногодишно растение от семейство бобови, появило се в терциера, което означава, че е устояло през последния ледников период
Аstracantha thracica
Аstracantha thracica
Специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН откриха рядко растение в землището на сливенското село Сотиря, предава БНР. Тракийският клин (Аstracantha thracica) е едногодишно растение от семейство бобови, появило се в терциера, което означава, че е устояло като вид на последния ледников период.

Учените от института са знаели, че то съществува и са го търсили из България. Едно от много малкото находища е близо до Сливен.

След находката на древния растителен вид 300 дка в землището на село Сотиря ще бъдат обявени за защитена територия, която ще бъде вписана в Регистъра на защитените територии. В границите на защитената местност се забраняват промяна в предназначението на земята, търсенето и проучването на подземни богатства, внасянето на неместни растителни видове, пашата на домашни животни, посещението по време на цъфтеж.

В края на миналата година биолозите откриха друг изчезващ вид в землището на село Сотиря - растението арабска етионема. И двете растения са от Червената книга на България.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Георги
22 Mar, 2012 | 11:08

Видът е известен за България много отдавна. Има го включен в конспект на висшата флора в България, както и в Червена книга - тома за растения.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.