Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха същества, обитаващи рекордна дълбочина
28 Февруари 2012
Пет вида насекоми, включително Plutomurus ortobalaganensis, са открити на дълбочина от 1980 метра
Plutomurus ortobalaganensis
Plutomurus ortobalaganensis

В една от най-дълбоките пещери в света - Крубера-Вороня в Абхазия са открити същества, които могат да се считат за живеещи на най-голяма дълбочина от всички живи организми на сушата. Пет вида насекоми, включително Plutomurus ortobalaganensis, са открити на дълбочина от 1980 метра. Насекоми са били събрани по време на експедиция CaveX в пещерата през лятото на 2010 г. Пещерата Крубера-Вороня е разположена в Абхазия на брега на Черно море и достига дълбочина от 2191 метра

"Участниците в CaveX изследват пещерата повече от 10 години. Това е доста тежка и опасна работа. Температурата в пещерата е 32,9-41 градуса по Фаренхайт (0,5-5 градуса по Целзий) ", казва София Реболейра, биолог в Университета на Авейро, Португалия.

Досега шампиони от съществата, които живеят на сушата, бяха скорпиони и насекоми намерени на дълбочина от 920 метра в мексиканска пещера, съобщава Дискавъри.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.