Факти, Анализи, Коментари
   11 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Космическият телескоп "Хъбъл" откри нов клас екзопланети
23 Февруари 2012
Става дума за планетата GJ1214b, която се намира на 40 светлинни години от Земята

Наблюдения с телескопа "Хъбъл" позволиха на астрономи да открият нов тип планета - воден свят, обграден с плътна, парообразна атмосфера, съобщи сайтът EurekAlert. Астрономи от центъра за астрофизика "Харвард-Смитсониън" направиха откритието, наблюдавайки планетата GJ1214b. Тя е на 40 светлинни години от Земята. Нейният диаметър е 2,7 пъти колкото земния, а теглото й е почти 7 пъти по-голямо. Планетата обикаля червено джудже на всеки 38 часа. Температурата й е 232 градуса по Целзий. През 2010 г. беше измерена атмосферата на планетата. Оказа се, че тя е съставена главно от вода, но останаха съмнения да не би това да е обща мараня.

В Слънчевата система има три вида планети - скалисти като Земята, газови гиганти като Юпитер и Сатурн и ледени гиганти като Уран и Нептун. Планетите около далечни звезди са още по-разнообразни. Сред тях има изградени само от лава и "горещи юпитери".

Американските астрономи добавиха още един вид към тях. Екипът на Закъри Бърта наблюдава планетата при преминаването й пред звездата. Така нейната светлината се филтрира през атмосферата и дава информация за състава й. Данните показват, че тя е плътна водна пара.

Тъй като масата и размерът на планетата са известни, астрономите изчислиха плътността й. Така разбраха, че тя е предимно от вода с много малко скали, т.е. тя е много различна от Земята. "Високите температури и високото налягане би следвало да оформят екзотични материали като горещ лед или свръхфлуидна вода, каквито са напълно чужди в нашия живот" - каза Закъри Бърта.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
23 Feb, 2012 | 14:50

Нептун и Уран също са газови гиганти! ;)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.