Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха най-подробната карта на обратната страна на Луната
25 Март 2011
Обратната страна на Луната понякога е наричана погрешно "тъмна страна"

НАСА публикува най-подробното към днешна дата изображение на обратната страна на Луната. То е съставено от много снимки, получени от космическия апарат "Лунар риконисънс орбитър" (LRO), съобщи БТА, позовавайки се на Space.com.

Разширението на новото изображение не е максимално възможното - някои участъци на лунната повърхност са били заснемани по-детайлно в миналото.

Досега обаче учените не разполагаха с толкова подробна снимка на цялата обратна страна на Луната. Отделните фотографии са направени с камерата на "Лунар риконисънс орбитър" Wide Angle Camera. За Луната е характерно синхронно въртене, поради което само едната й страна (или нейната "близка страна") е видима от Земята - времето, за което Луната се завърта около Земята, е равно на времето, за което извършва ротация около оста си.

Другата страна на Луната ("далечната страна" или "обратната страна") остава винаги скрита от земния наблюдател, освен малки части в близост до хоризонта вследствие на лунната либрация.

Далечната страна на Луната е била напълно непозната за човечеството преди космическата ера. Синхронното въртене на Луната е резултат от действието на приливните сили на Земята, които са намалили значително момента на импулса на Луната скоро след нейното формиране.

Обратната страна на Луната понякога е наричана погрешно "тъмна страна".

Всъщност тя получава точно толкова количество светлина, колкото и видимата страна, и то точно когато Луната не е видима поради взаимното положение на Земята, Луната и Слънцето. Космическите апарати и кораби се намират в радиосянката на Луната, когато са кацнали на обратната страна на Луната или се намират над нея. Всъщност обратната страна на Луната е най-защитеното от земни радиовълни място в Слънчевата система и към 2005 г. се разработват планове за построяване на радиотелескоп на лунната повърхност.

Отличителна черта на обратната страна на Луната е почти пълната липса на лунни "морета", базалтови равнини с ниско албедо. Обратната страна на Луната е заснета за пръв път през 1959 г. от съветската автоматична междупланетна станция "Луна-3", а да я видят с очите си успяват членовете на екипажа на американския космически кораб "Аполо-8", който извършва обиколка около естествения спътник на Земята. По-късно с помощта на космически апарати е открито, че ландшфтът й се различава от този на обърната към Земята страна.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.