Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Големият адронен колайдер отново стартира
15 Март 2011
Сезонът на физически изследвания през 2011 година започна, се казва в съобщение на ЦЕРН

След зимната ваканция и тестовете, продължили няколко седмици, Големият адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ навлезе в нормален режим на работа, се казва в съобщение на ЦЕРН, цитирано от БТА.

"Сезонът на физически изследвания през 2011 година започна" - пише в съобщението. Колайдерът, който започна работа през февруари 2010 година след няколко месеца калибриране и ликвидиране на дребни неизправности, през декември същата година завърши първата си работна година и бе спрян до февруари 2011 година. В средата на февруари учените започнаха тестове на оборудването и подготовка за пуска на ускорителя след зимната ваканция.

Колайдерът отново бе охладен до работната му температура от 1,9 келвина, а на 19 февруари в него започнаха да циркулират снопове протони. Сега енергията на сноповете протони е увеличена след ваканцията до 3,5 тераелектронволта на сноп. "Екипите ни са готови да започнат работа върху данните за "новата физика", казва Оливер Бухмюлер, ръководител на екипа, работещ с детектора CMS. "Нова физика" - мотото на Големия адронен колайдер, се отнася до познанието, което ще отведе изследователите отвъд Стандартния модел за Вселената, произлизащ от работата на Айнщайн и неговата Специалната теория на относителността от 1905 г. "Тази година ще насочим вниманието си към суперсиметрията, допълнителните измерения, формирането на черните дупки и Хигс бозона. Очакваме първите резултатите до лятото", допълва Бухмюлер, цитиран от Ройтерс.

Суперсиметрията е теория за съществуването на невидими двойници на елементарните частици. Ако тя бъде доказана, ще се изясни загадката с тъмната материя, за която се смята, че съставлява близо една четвърт от познатата Вселена. Суперсиметрията може да се използва и в подкрепа на Теорията на струните за съществуването на повече от четирите известни измерения - дължина, широчина, дълбочина и време, както и за наличието на паралелни вселени.

Черните дупки, откривани в много галактики, са струпвания на огромна маса в малък обем с толкова силно гравитационно поле, че нищо, дори светлина, не може да се изплъзне от тях. Учените обаче искат да знаят повече за формирането им. Хигс бозонът е загадъчната частица, чието съществуване е предсказано преди близо 40 години от британския учен Питър Хигс. Откриването на т.нар. "божествена частица" би обяснило как се е появила материята и е създала Вселената и всичко в нея след Големия взрив преди 13,7 милиарда години.

Големият адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ се намира в 27-километров тунел под френско-швейцарската граница. В него се сблъскват протони, които се движат със скорост, близка до тази на светлината, като целта е да се разгадаят тайните на Вселената.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.