Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Притеглящият лъч от фантастиката може да се превърне в реалност
7 Март 2011
Учени откриха начин притеглящия лъч да бъде създаден в реалния живот - в момента само за много малки частици

В Стар Трек, космическия кораб "Ентерпрайз" често привлича обекти към себе си с ярък лъч. Сега е открит начин той да бъде създаден в реалния живот - в момента само за много малки частици.

Когато светлината попада върху непрозрачен обект, повърхността му отразява голяма част от фотоните обратно. По-малко очевидно е, че тези фотони отблускват обекта от източника на светлина. Ако обектът е много малък, този натиск може да бъде значителен. Но това е точно обратното на притеглящите лъчи в научната фантастика.

Сега обаче учени от университета "Фудан" в Китай са показали, че могат да се създадат екзотични лъчи, които ще привлечат обекта. За малки частици с размери около една хилядна от милиметъра, те ще доведат до придвижване към източника на лъчение.

Идеята е, че светлинните вълни са съставени не само от фотони, но и от електромагнитно поле. Те могат да възбуждат ток в частицата, което може да я приближи до източника на светлина, изпускайки фотони от неосветената страна. Изследователите доказали, че чрез измерване на формата на обекта и електромагнитните му свойства, може да се предскаже този ток - и на свой ред, свойствата на вторичните фотони. След това има възможност за създаване на лъч с желаните свойства.

По принцип това може да се използва, за да се плъзне частицата към източника на светлина, коментират изследователите.

Този подход е коренно различен от предишните опити да се създаде притегляща светлина. Оптичната пинсета, например, използва припокриващи се лазерни лъчи за създаване на места, в които молекули или други малки частици са в покой. По този начин частиците могат да се изпращат в различни посоки, но, всъщност, това не е притеглящ лъч.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mc2
08 Mar, 2011 | 11:07

Ако в обема на лъча бъде спуснато и въже, мисля, че притеглянето ще бъде далеч по-успешно :-)

pegas
08 Mar, 2011 | 01:36

statiata e interesna.za poveche, prochetete pulnia text na Nobelovata rech na Max Planck.

Иван
07 Mar, 2011 | 17:07

Знаеш ли 2 и с теб не съм съгласен. Защото тези неща са известни на нас, но на 99,9 % не са. Много малко хора знаят за вълново-корпускулярния характер на светлината. Знам го от личен опит.
съгласен съм, че статията е леко объркана, но ще кажа (което също знам от личен опти :-) ), че е много трудно да се пише в научно-популярен стил. поне за мен в научен е по-леко :)
Хайде, дай една подобрена версия на статията...

2
07 Mar, 2011 | 16:27

Любо е прав.
Няма смисъл да му обясняваш неща дето са известни на всички ни (освен на автора на тази статия).
Обърни внимание как нескопосоно и ненаучно се изразяват.

Иван
07 Mar, 2011 | 14:35

Знеш ли Любо, изобщо не са глупости:

Според съвременната физика светлината представлява вълново-корпускулярно лъчение, т.е. едновременно се проявява като поток от частици (фотони), а в друг случай се държи като вълна ( електромагнитно излъчване) - наблюдават се явленията дифракция и интерференция.

Любо
07 Mar, 2011 | 13:19

"...че светлинните вълни са съставени не само от фотони, но и от електромагнитнио поле..."

Ееей, не ви омръзна да пишете глупости!

Как ви звучи следното: "...че водните вълни са съставени не само от вода, но и от океан"???

Смехории!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.