Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кораловите рифове в целия свят ще изчезнат до 40 години
24 Февруари 2011
Ако не се вземат мерки, ще бъдат застрашени над 90 на сто от кораловите рифове до 2030 г. и почти всички коралови рифове до 2050 г.

Кораловите рифове в целия свят могат да изчезнат до 2050 г., ако не се вземат мерки срещу интензивния риболов и глобалното затопляне, се казва експертен доклад, цитиран от БТА.

Затоплянето на моретата, свързано с климатичните промени, окисляването на океаните, предизвикано от замърсяване с въглероден диоксид, корабоплаването, свръхриболовът, урбанизацията по крайбрежията застрашават коралите. Ако не се вземат мерки, ще бъдат застрашени над 90 на сто от кораловите рифове до 2030 г. и почти всички коралови рифове до 2050 г., се пояснява в доклада. Той е съставен въз основа на резултатите от десетки изследвания, извършени под патронажа на Световния институт за ресурси със седалище във Вашингтон.

Интензивният риболов, урбанизацията по крайбрежията и замърсяването са най-преките заплахи за коралите, като застрашават над 60 на сто от тях в краткосрочен план. Глобалното затопляне вече нанесе големи вреди - покачването на температурата на водата предизвика избелване на коралите, се отбелязва в доклада.

Окисляването, което е следствие от изхвърляне на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, застрашава растежа на коралите.

Унищожаването на кораловите рифове е голяма загуба за биоразнообразието, защото в тях живеят около една трета от морските видове на планетата.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.