Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Свършват IP адресите в интернет
3 Февруари 2011
Тази седмица организацията, която отговаря за разпределението на IP адресите трябва да раздаде последната партида от имена от протокола IPv4

IP адресите, предназначени за използване в Интернет свършват. Тази седмица организацията, която отговаря за разпределението на IP адресите трябва да раздаде последната партида от имена. Към днешна дата, адресите се формират в съответствие с протокола IPv4, именно те привършват.

Новият протокол IPv6, който осигурява много по-голям капацитет, е създаден преди повече от 10 години, но не е съвместим с IPv4, пише "Уолстрийт джърнал". Сега, според Google, по-малко от 0,25% от потребителите сърфират в интернет, като използват IPv6. Само преход към новия протокол ще съхрани интернет във вида, в който го познаваме, предупреждава управителят на Google Лоренцо Колити. Според него в бъдеще сайта на Google ще бъде достъпен при адресация по IPv6.

Преходът е обаче е затруднен, както от липсата на оборудване у собствениците на сайтове за извеждане на съдържание чрез новите адреса, така и от липсата на устройства при потребителите, които да разпознават новите адреси.

Настоящата система за предоставяне на интернет-адреси, т. нар. Ipv4 (Internet protocol version 4) използва комбинации от 4 числа от 0 до 255. Например потребител, изписал адреса facebook.com всъщност се обръща към компютър с IP адрес 66.220.149.32, а именно тези адреси в момента свършват.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Теодор
09 Feb, 2011 | 02:05

Тези по-долу - само си чешете езиците... Да, наистина са 4 групи по 3 цифри, но не е там въпроса. Всяка група има значение за това колко нод-а може да се вкарат в една мрежа в следствие на което имаме различни класове IP-ta... И тнт... да не ви занимавам с технически термини.
Всички много отдавна знаят, че този момент ще настъпи, независимо от всички опити за увеличаване броя на IP-та (Subnet Mask и тнт). Истината е, че става дума за пари, за много много пари! Следващия протокол е много отдавна ратифициран и предоставя реално неизчерпаем ресурс, но умишлено се спира вкарването му в широка употреба, защото много хора ще загубят маса пари идващи от въздуха. Само за справка: IP Клас А се продава за милиони милиони долари... А индустрията базирана на отдаване на IP-та възлиза не милиарди и милиарди долари годишно...

NikMan
04 Feb, 2011 | 23:25

Jurnalista ne pravi razlika mejdu "Cifra" i "Chislo", za tova informaciata e napisana negramotno. Cifra e edin ot dedette simvola 0-9 (v desetichnata sistema), s pomoshtta na koito se formirat chislata. Pravilno e da se napishe "...kombinacia ot 4 CHISLA, vsiako ot koito e ot 0 do 255"

бръмчо
03 Feb, 2011 | 22:41

като пуснат баннатите, ще имаме за още около 4-5г :)

subzero
03 Feb, 2011 | 11:14

"Настоящата система за предоставяне на интернет-адреси, т. нар. Ipv4 (Internet protocol version 4) използва комбинации от 4 цифри."

Не просто комбинации от 4 цифри,а комбинации от 4 ГРУПИ цифри !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.