Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създават невидим танк
21 Януари 2011
Системата ще направи танка невидим не само за невъоръжено око, но и ще го скрие от устройства регистриращи топлинно излъчване

Танк, който се намира дори на по-голямо разстояние не е трудно да бъде забелязан. Даже да е "облечен" в специален камуфлаж той все пак се издава. Но ако танка има камуфлаж-хамелеон, който променя цвета на бойната машина, настройвайки го спрямо фона на околната среда нещата ще стоят по друг начин, пише New Scientist.

Именно такава система, се опитва да разработи британската компания BAE Systems. Прототипът й трябва да започне изпитания още през следващия месец. От компанията очакват системата да направи танка невидим не само за невъоръжено око, но и да го скрие от устройства регистриращи топлинно излъчване, като намали "изпотяването" му.

Невидимият танк ще бъде оборудван с определен брой камери - по девет от всяка страна. Те ще получават изображения на околното пространство. Освен това машината ще бъде скрита под прозрачна композитна защита от OLED дисплеи, които ще показват полученото от противоположната страна изображение. Специалистите все още не са решили как да скрият покрива на танка и да замаскират следите от веригите.

За да се намали топлината на машината BAE Systems предлагат да се използва вода, която чрез специални канали ще се изпарява, охлаждайки повърхността. Изменяйки топлинната сигнатура на танка може да се направи да изглежда на инфрачервените уреди като автомобил, или дори като крава.

Естествено, BAE Systems не разкрива подробности за проекта. Очаква се, невидимата система да е готова до 5 години.

снимка New Scientist


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

kem
24 Jan, 2011 | 17:19

Българският танк вече е невидим, съвсем скоро никъде няма да може да се види. На британците им трябва българското правителство и техните танкове също ще станат невидими.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.