Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Слънцето подложено на масова атака от комети
13 Януари 2011
Само за 10 дни в нашата звезда са се забили над 20 комети

През втората половина на декември слънцето е било подложено на истинска „кометна атака” – в течение на десет дни в светилото са се забили над 20 комети, съобщи НАСА. „Кометната „атака” е започнала на 13 декември и завършила на 22 декември 2010 г.

През този период космическата обсерватория SOHO регистрирала 25 комети, които са се ударили в Слънцето”, съобщава Карл Батамс от изследователската лаборатория на американските военноморски сили на САЩ във Вашингтон (NRL).

Така наречените "слънценападащи" комети са били открити за първи път още в началото на спътниковите наблюдения на звездата. Обикновено обсерватория SOHO на всеки няколко дни фиксира една такава комета, потъваща в Слънцето или изпаряваща се от лъчите му. От 1996 г. до сега апарата е открил повече от две хиляди комети.

„25 комети само за 10 дни – това е безпрецедентно”, коментира Батамс.

Кометите се отнасят към 10-метровия клас обекти - парчета от "мръсен лед" с размерите на малка къща или стая. "Кометна буря" за първи път е открита на снимки от SOHO от полския астроном-любител Михал Кусяк.

Кусяк и Батамс смятат, че декемврийската кометна буря може да е предвестник на появата на огромна и много по-ярка комета, подобна на Ikeya-Seki, неочаквано появила се през 1965 г. и прелетяла само на 450 хиляди километра от повърхността на Слънцето.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

info-маниак
13 Jan, 2011 | 15:46

Не бе, подготвят ни психически за 2012. :-)

Noname
13 Jan, 2011 | 15:07

Името на тази комета " Ikea-Секи" на коя азбука е написано ? ^^ Кирило-латиница? :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.