Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха масивна черна дупка "близо" до нас
12 Януари 2011
Галактиката, в която е открита свръхмасивната черна дупка, е наречена Henize2-10 и се намира на 30 милиона светлинни години от Земята

Американски астрономи откриха в близка до нас галактика масивна черна дупка с 1 милион пъти по-голяма маса от Слънцето, предаде БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър". Откритието е представено на годишната среща на Американското космическо дружество. То ще помогне на учените да разберат по-добре произхода на Вселената.

Авторите на изследването от университета на Вирджиния съобщават, че намирането на масивна черна дупка в звездообразуваща галактика-джудже е свидетелство за това, че черните дупки са се формирали преди галактиките.

Галактиката, в която е открита свръхмасивната черна дупка, е наречена Henize2-10 и се намира на 30 милиона светлинни години от Земята.

За целите на изследването специалистите са използвали данни от радиотелескопа на Националната научна фондация, космическия телескоп "Хъбъл" и рентгеновата обсерватория "Чандра".

Черни дупки с маса стотици пъти по-голяма от слънчевата се срещат в центъра на повечето от сегашните големи галактики, като например в нашата галактика Млечен път.

Не са известни обаче много галактики-джуджета, в центровете на които има свръхмасивни черни дупки.

Henize 2-10 се различава и с необичайната си форма, както и с активното звездообразуване. Това кара учените да смятат, че галактиката прилича на тези от времето, когато Вселената е била много млада. Фактът, че в центъра на ранните галактики е имало масивни черни дупки, кара учените да смятат, че черните дупки са се формирали преди галактиките.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.