Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха нов вид летателен апарат /видео/
5 Януари 2011
Той представлява хибрид между дирижабъл, самолет, хеликоптер и кораб на въздушна възглавница

Британски дизайнери конструираха нов летателен апарат - хибрид между дирижабъл, самолет, хеликоптер и кораб на въздушна възглавница, съобщава ВВС. Летящата машина се издига посредством газа хелий, което я прави в пъти по-лека от другите летателни апарати. Освен това тя би могла да се произвежда в различна големина в зависимост от нуждите и има товароносимост от над хиляда тона.

Революционният хибрид може да остане във въздуха до три седмици без прекъсване и може да се приземява върху всякаква повърхност. Компанията разработила летателния хибрид вече е подписала договор с американската армия, но машината има още много приложения, твърди един от дизайнерите Гордън Тейлър. "Петролната и минната индустрия, хуманитарната помощ - места, където трябва да отидете, а няма инфраструктура. С него не ви трябват писти и пътища. Ако се замислите за последните природни бедствия, с този хибрид можем да доставим медицинска и хуманитарна помощ на всяко място, където хората имат нужда."

Досега компанията е изпитала само прототип, но първият хибрид в реален размер ще полети още това лято.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

...
08 Jan, 2011 | 23:25

.., не си разбрал - точно описаните от теб проблеми са решили ингилизите, защото общото с цепелините, както е по-правилно да се наричат тези измислени от немците (who else?) летящи машини, е единствено наличието на хелий. Всичко останало е коренно различно.

..
05 Jan, 2011 | 13:09

Нов? Какво ново има в дирижаблите? Дирижабли с хелий има от десетки години. Причините да не се ползват масово е, че са прекалено леки и са податливи на по-силни ветрове, както и относително ниската им скорост на придвижване. Голяма новина, няма що...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.