Факти, Анализи, Коментари
   13 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преброиха звездите във видимата Вселена
6 Декември 2010
Оказа се, че има три пъти повече звезди, отколкото се предполагаше до момента

Във Вселената - по-точно във видимата й част, има три пъти повече звезди, отколкото се предполагаше досега. До този извод стигна група американски астрономи, оглавявана от Питър ван Докум от Йейлския университет, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

В статия в сп. "Нейчър" се съобщава, че според най-новите изчисления броят на звездите достига 300 секстилиона. С други думи след цифрата 3 трябва да се поставят още 23 нули.

Според Ван Докум преди, когато учените са се опитвали да определят колко са звездите във Вселената, са изхождали от предположението, че във всички галактики има толкова червени джуджета (звезди с маса под тази на нашето Слънце, изпускащи слаба светлина), колкото са и в нашата галактика. Млечният път обаче е спирална галактика. А една трета от известните ни галактики са елиптични.

Групата на Ван Докум е установила с помощта на ново оборудване на обсерваторията Кек на Хаваите, че в елиптичните галактики червените джуджета са много повече, отколкото в спиралните. А също, че в тях тъмната материя е по-малко. Елиптичните галактики са на разстояние 50-300 милиона светлинни години от Земята.

"Ние видяхме 10 или 20 пъти повече звезди, отколкото очаквахме", подчертава астрономът. Коментирайки изследването на колегите си, ученият от Калифорнийския технологичен институт Ричард Елис отбеляза: това е още едно доказателство, че "Вселената е много по-сложна, отколкото мислехме".


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

minuvach
21 Dec, 2010 | 13:09

Да, съсвсем малка точица от цялата вселена...ха сега иди и намери някъде живот при тези разтояния!

Noname
06 Dec, 2010 | 14:51

И това е само във видимата и част, която е само едно "резанче" от нашата Вселена, т.е. "невидима" за нас част от вселената е много по голяма. ^^


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.