Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Vu1 Corporation създаде уникален заместител на стандартните лампи (видео)
17 Ноември 2010
Компанията пуска на пазара нов вид крушка, която трябва да спестява до 70% от енергията използвана при лампите с нажежаема жичка

Поради загрижеността за ефективното използване на електрическата енергия потребителите постояно търсят нови осветителни тела и уреди, които да помогнат за пестенето на електроенергия, а също и за намаляване на сметките. Лампите с нажежаема жичка, които осветяваха домовете ни в продължение на десетилетия, могат да изчезнат от магазините след няколко години.

Компактните флуоресцентни и светодиодни лампи са вече достатъчно известни, но инженерите от Vu1 Corporation измислиха друга алтернатива. Компанията пуска на пазара нов вид крушка, която трябва да спестява до 70% от енергията използвана при лампите с нажежаема жичка. Новото осветително тяло е наречено ESL (Electron Stimulated Luminescence). ESL ускорява електрони, за да стимулира луминофора да създава светлина.

Първите модели са предвидени да заменят обикновените крушки с нажежаема жичка, с мощност от 65 вата, които са най-често срещани в повечето домакинства. Срокът им на живот е около пет пъти по-голям от живота на традиционните крушки. Цената на ESL е почти същата, както на луминесцентните лампи.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Теодор
29 Nov, 2010 | 07:24

България не е света... Даже напротив, в най-добрия случай изоставаме сериозно, но в повечето случаи вървим в обратна насока!

Kiro
28 Nov, 2010 | 19:05

Пълни глупости!
Обикновените крушки с нажежаема жичка са си най-добрите крушки.
Производителите на луминсцентни и енергоспестяващи лампи виждат,че нямат сметка да ги продават и ги спират от производство,за да им купуваме буклуците и да им пълним джобовете.

уаьа
27 Nov, 2010 | 14:46

При обикновенна крушка която струва 0.30лв на дребно а на едро пада до 0.10-0.15 лв да дам 12лв та даже и 4лв за крушка която има "упътване" това прави онова неправи е не смешно а направо "без коментар".
Хич не ме интересува околната среда а моя джоб.
Предварителен отговор: Така наречените Енергоспестяващи крушки нищо не пестят ,поради факта ,че трябва да светят почти постоянно ако изскаш да направят равен резултат със стандартните.
Когато ги направят по 0.50лв качествена Енергоспестяваща крушка тогава ,може.

гост
22 Nov, 2010 | 18:01

Ами облъчването?!!! Нищо не казват естествено. Малко рентгеново апаратче на тавана. Честито на притежателите!

Николай
19 Nov, 2010 | 10:17

Пълни глупости - потребителите?!!?!?! - били търсили...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.