Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Научно доказано: Мъжете са по-добри шофьори!
15 Ноември 2010
Мъжете имат по-добра координация между очите и ръцете и по-добро усещане за пространство, твърдят германски учени

Мъжете водачи на МПС настина паркират автомобилите по-добре, по-бързо и по-прецизно от жените. Това потвърждават резултатите от изследване на германски специалисти, съобщава БТА, като се позовава на ДПА.

Проучването на изследователите от университета на Рур показва, че успоредно паркиране например отнема на жените около минута и половина. Мъжете се справят с тази задача с 42 секунди по-бързо и с три процента по-голяма точност. В направените тестове са участвали 17 начинаещи водачи на МПС от двата пола, както и 48 мъже и жени с дългогодишен опит като изрядни шофьори. За целите на изследването участниците е трябвало да паркират автомобилите по различни начини. Без никаква изненада начинаещите водачи на МПС се справили по-зле от дългогодишните шофьори. Мъжете и от двете групи обаче показали по-добри умения за паркиране от жените.

В хода на проучването изследователите били заинтригувани повече от психологическото влияние, отколкото от биологичните фактори и техниките на водачите. "Изследването потвърждава, че мъжете имат по-добра координация между очите и ръцете и по-добро усещане за пространство. Те не само по-успешно преценяват позицията на автомобила спрямо паркираните превозни средства, но и по-добре предвиждат какво ще се случи, когато завъртят волана и натискат педала на газта", обяснява д-р Клаудия Волф от изследователския екип. Самочувствието зад волана обаче също се оказало решаващ фактор.

"Жените са по-неуверени. Мъжете гледат на трудното паркиране като възможност да покажат уменията си, докато представителките на нежния пол го възприемат със страх, неохота и като нещо, което предпочитат да избегнат. Подхождайки със страх, жените често не успяват да паркират от първия път. Неуспехът ги кара да си създават негативната нагласа, че не могат да паркират добре и това впоследствие се оказва пречка за успешното изпълнение на подобни маневри", допълва д-р Волф.

Съветът на експертите е жените да променят нагласите си. Вместо да гледат на паркирането като на заплаха, те трябва да го възприемат като предизвикателство, с което могат да се справят с малко повече сръчност и практика. Когато успеят няколко пъти да паркират добре, самочувствието им ще се повиши.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.