Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха гигантски мехури над центъра на нашата галактика (видео)
12 Ноември 2010
Те се простират в продължение на 25 хиляди светлинни години на юг и север от центъра на галактиката

Космическият гама-телескоп "Ферми" откри гигантски "мехури", които се намират точно над и под центъра на нашата галактика, съобщават от НАСА. Произходът им е неясен, но учените смятат, че могат да бъдат създадени от "изпускане" на супермасивна черна дупка.

"Видяхме два излъчващи в гама-диапазона мехура, които се простират в продължение на 25 хиляди светлинни години на юг и север от центъра на галактиката. Ние не разбираме напълно техния характер и произход", коментира Дъг Финкбейнър от центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън", който е открил за тези формации.

"Балоните" се простират нагоре и надолу с почти на половината от видимото небе - от съзвездието Дева до съзвездието Жерав, до 50 градуса на север и на юг. Ширината им е около 40 градуса, а възрастта милиони години.

Спектърът на гама-излъчването на мехурите е много "тежък", т.е. те имат по-голяма енергия, отколкото другите райони на галактиката и общия гама-фон. Техните краища се очертават доста ясно.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.