Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените подготвят Големия адронен колайдер за Големия взрив
5 Ноември 2010
Ще бъдат възпроизведени условията непосредствено след възникването на Вселената преди 13,7 милиарда години, точно след Големия взрив

Учените в Големия адронен колайдер се готвят да възпроизведат Големия взрив в умален мащаб. В най-мощния ускорител на частици в света от 2009 г. се сблъскват снопове протони, съобщи БТА, като се позовава на ВВС. Сега за сблъсъците вече ще се използват железни йони. Така ще бъдат възпроизведени условията непосредствено след възникването на Вселената преди 13,7 милиарда години, точно след Големия взрив.

Експериментите целят да бъдат изследвани условията във Вселената части от секундата след като е експлодирало малко, но много плътно кълбо от енергия и така се е образувал космосът, какъвто го познаваме днес.

Учените мислят, че тогава е съществувало особено състояние на материята, което е било различно от материята, от която е образувана днешната Вселена. Физиците го наричат кварк-глуонова плазма.

"Това състояние на материята се получава, ако ефективно се разтопи ядрената материя, която съставя атомите, и се освободи съдържанието на ядрата - кварки и глуони".

Ако учените в големия адронен колайдер успеят да възпроизведат това състояние на материята и да го изучат, те ще получат важна информация как то е еволюирало до сегашната материя.

Макар и миниатюрните огнени топки в колайдера да просъществуват за съвсем кратко време, температурите ще достигнат над 10 трилиона градуса, милион пъти повече, отколкото е в центъра на Слънцето.

С увеличаването на температурата дори протоните и неутроните, които образуват ядрата на атомите, ще се разтопят. Ще се получи гореща и плътна супа от кварки и глуони. Експериментите започват в началото на ноември и ще продължат четири седмици. Досегашните експерименти с протони целяха да бъде открита частицата Хигс бозон и да бъдат потвърдени нови теории във физиката, като суперсиметрията.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Г.Етрополски
09 Nov, 2010 | 00:21

Джони,мисля че не трябва да подтискаш чувството си за хумор умишлено.За твое сведение съм инженер по автоматизация с 20 години стаж в електротехниката и физиката не ми е толкова чужда.Но на квантово ниво и т.н. това е тясно специализирана материя.Познавам една жена(с научна степен в БАН,макар и млада),която беше там при подготовката на "тунела".Трудно е да се преведе на разговорен език техническата страна на нещата.Горе-долу знам за какво става въпрос,но темата на коментара е друга.А бе,човек,ти няма ли с кого да седнеш по на една ракия вечер и да си кажете нещо по-майтапчийско?Не се обиждай,но коментара ми целеше съвсем друго,не е тук мястото за строгата терминология.Та...просто не се ядосвай,много се палиш.

Джони
07 Nov, 2010 | 01:36

Много е хубаво в топлата соба, особено след чашка ракийка, но светът се променя много бързо и скоро ще хлъцнете ужасени. Просто си нямате представа колко сме назад.

mc2
06 Nov, 2010 | 19:50

Джони, не си избивай комплексите тук. Вероятно, искаш да прочетеш в коментарите нещо за струнната теория или за квантовите статистики, но не мога да ти го причиня :-))) ... Аз отивам да изпия 1 ракия в приятна компания, която няма да обсъжда умственото ниво на българския народ.

хаха
06 Nov, 2010 | 13:18

ахахаха Браво, това с винкела и тръбите си е точното попадение и коментар за подобна статия :)
До като уЧените се чудят как да ни измъкнат още някой милиард, ние си се бориме със социалните проблеми и ич не ни брига за ултра-простотиите им - брига ги само неизявените, недоказали се и недооценени мозъци, като тоз под мен :)

Джон Атанасов
06 Nov, 2010 | 01:23

За съжаление умственото ниво на много от българите е като на тези двамата по-долу.

Г.Етрополски
06 Nov, 2010 | 00:10

мс2,това е било при първия опит,сега си е по-сложно-прави се сблъсък на тъпони с галфони и в резултат експлодират простотони.Въпроса е от ВИК дали им закърпиха тръбите,щеха да заварват плочи,но с електроди "Вежен".После е елементарно-жулне се с ъглошлайфа и пускаш инжектопляктора от галампурника.Сега ще е ясно как става мантракуцията.

mc2
05 Nov, 2010 | 12:35

Много сложно го обясняват - "сблъсък на железни йони". Всъщност единият от учените подхвърля във въздуха парче винкел, а другият се опитва да го уцели с ръждясала тръба. После отиват в спешното да зашият главата на кибика, стоящ на 5м. от експеримента.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.