Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАСА с нови доказателства, че на Марс има вода
1 Ноември 2010
От НАСА смятат, че капанът, в който попадна "Спирит", се е оказал джакпот

Хората, оплакващи съдбата на заседналия марсоход "Спирит", с който операторите от НАСА нямат контакт, със сигурност ще се зарадват на новината, че благодарение на него са открити нови доказателства за наличие на вода под повърхността на Марс, пише БТА, позовавайки се на "Дейли телеграф". От НАСА смятат, че капанът, в който попадна "Спирит", се е оказал джакпот.

Анализ на пластовете почва с различен състав, в които марсоходът заседна преди повече от година, е показал, че лед или сняг са се разтопили в района много по-скоро, отколкото са предполагали учените.

Специалистите са установили, че железните сулфати дълбоко в почвата не присъстват в горния й слой, че други минерали, сред които хематит, кварц и гипс, не се откриват на голяма дълбочина и че тези минерали липсват в пясъците на повърхността.

Учените допускат, че водата се е просмукала в почвата, отнасяйки със себе си по-лесно разтворимите минерали и оставяйки по-трудно разтворимите по-близо до повърхността. Топенето на леда или снега може да е настъпило в резултат на цикличните климатични промени, предизвикани от изменението на наклона на оста на Марс, като според специалистите е възможно този процес да продължава.

Откритието е базирано върху данни, събирани от края на 2007 г. до момента, когато НАСА изгуби контакт със "Спирит". Марсоходът заседна в пясъците на Марс през април 2009 г. След продължили почти една година безуспешни опити да го освободят, учените от НАСА решиха, че е по-добре "Спирит" да прави експерименти на мястото, където стои. Преди началото на марсианската зима обаче специалистите не успяха да позиционират марсохода така, че слънчевите му батерии да се презаредят и контактът с него бе изгубен през март. Операторите на "Спирит" с нетърпение ще се ослушват за сигнали, за да разберат дали той ще успее да се пробуди отново с идването на марсианската пролет следващия месец.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.