Факти, Анализи, Коментари
   11 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Специалисти: Арктика се затопля прекалено бързо!
22 Октомври 2010
Това се отразява върху популациите и екосистемите, както и върху климата на най-гъсто населените зони в северното полукълбо

Арктика продължава да се затопля с безпрецедентно високи темпове, което се отразява върху популациите и екосистемите, както и върху климата на най-гъсто населените зони в северното полукълбо, изтъкват авторите на годишен доклад, който предстои да бъде публикуван в списание "Сайънс", съобщи Франс прес.

Годишните доклади за състоянието на Арктика се изготвят по поръчка на правителството на САЩ. В Гренландия са били регистрирани рекордно високи температури, се посочва в доклада, изготвен от екип от 69 учени, пише БТА. Намалява количеството лед, което се запазва през най-топлите дни от годината. Измерената през лятото площ на ледената покривка в Гренландия е третата най-ниска стойност, регистрирана от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г.

Рекордно свиване на ледената покривка е било регистрирано през 2007 г., втората най-малка площ е била измерена през 2008 г.

"Повишаването на температурите в Арктика, намаляването на ледените площи и на снежната покривка, на ледниците и на плаващите ледове оказва влияние върху физическите и биологичните системи във всички останали части на света", изтъква в доклада Джейн Любченко, директор на Американската агенция за океанология и атмосферни проучвания.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.