Факти, Анализи, Коментари
   13 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Голяма суша очаква цялата планета
21 Октомври 2010
Това сочи проучване на Американския национален център за атмосферни изследвания

САЩ и редица други страни са изправени пред заплахата от голяма и продължителна суша през следващите няколко десетилетия. Това сочи проучване на Американския национален център за атмосферни изследвания, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес. Подробният анализ на проучването показва, че покачването на температурите в комбинация с климатичните промени вероятно ще предизвика голяма суша на цялата планета през следващите 30 години, заяви ръководителят на екипа Айго Дай. Той е на мнение, че е възможно до края на този век сушата да достигне нива, които рядко са били наблюдавани досега.

Проучването е базирано върху 22 компютърни климатични модела. Резултатите от него показват, че големи части от Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия са застрашени от изключителна суша през този век. Климатът в райони в Аляска и Скандинавия пък ще стане по-влажен. Изправени сме пред вероятността от продължителна суша през следващите няколко десетилетия, увери Дай.

Ако тези прогнози дори отчасти се окажат верни, последствията за обществата в света ще са огромни, допълни климатологът. Той все пак предупреди, че заключенията са базирани върху най-добрите сегашни прогнози за емисиите парникови газове на планетата. Всичко обаче ще зависи от много фактори, сред които бъдещите емисии въглероден диоксид и влиянието на феномена Ел Ниньо.

Проучването предсказва, че до 2030 г. климатът ще стане значително по-сух в близо две трети от територията на САЩ. От голяма суша ще бъдат засегнати повечето части от Латинска Америка, включително обширни райони в Мексико и Бразилия, райони в Средиземноморието, голяма част от Югозападна Азия и от Австралия. Голяма суша ще има също в някои райони в Африка и в Югоизточна Азия, включително в Китай и съседните му страни. През този век сушата ще намалее в Северна Европа, Русия, Канада и Аляска.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.