Факти, Анализи, Коментари
   12 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Един от най-големите водоеми в Африка изчезва
8 Октомври 2010
За 50 години площта на езерото Чад е намаляла с 90 на сто

Учени бият тревога, че за 50 години площта на езерото Чад е намаляла с 90 на сто, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Езерото Чад е един от най-големите водоеми в Африка, който е с ключова роля за живота на над 30 млн. жители на Камерун, Нигерия, Нигер и Чад.

Ако нивото на водата в този водоем продължи да се понижава със същите темпове, след 20 години езерото Чад може напълно да пресъхне и съдбата му да се окаже сходна с тази на Аралско море. Съществува риск това да се превърне в екологична и хуманитарна катастрофа за региона.

През 1963 г. площта на езерото е била 25 000 кв.км, а сега е 2500 кв.км. До 2020 г. езерото може напълно да изчезне, предупредиха експерти от Чад. Те пристигнаха в Париж, за да привлекат вниманието върху планираната за края на октомври научна конференция, посветена на свързаните с този водоем проблеми, в столицата на Чад Нджамена.

Като една от главните причини за плачевното състояние на езерото се споменава неблагоприятният климат. Важен негативен фактор е и неконтролираното използване на водните ресурси както от самото езеро, така и от вливащите се в него реки.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Теодор
09 Oct, 2010 | 05:52

Те са се сетили кога да биат тревога... Със същия успех можеха да обявят: "Тревога... преди 10 години езерото Чад изчезна..."

инфо-ман
08 Oct, 2010 | 14:48

Няма страшно, чичко Сам ще пренасочи лъчите от инсталацията ХААРП (на латиница) в Аляска и ще има дъжд.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.