Факти, Анализи, Коментари
   13 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нобелова награда по химия за паладиевия катализатор
6 Октомври 2010
Американецът Ричард Хек и японците Еичи Негиши и Акира Сузуки са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда

Американецът Ричард Хек и японците Еичи Негиши и Акира Сузуки са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за химия. Отличието им се присъжда за разработването на средство, което позволява да се създават толкова сложни химикали, колкото се откриват в природата, информира националното радио. Те са открили ефикасни начини за свързване на въглеродни атоми, изграждащи сложни молекули, които подобряват всекидневния ни живот.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Първата награда получава холандският химик Якобус вант Хоф за откриването на законите на химичната динамика и осмотичното налягане на разтворите. Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри  /1935/.

Лауреатите ще бъдат наградени на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. Наградата е на стойност около 1 милион евро.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.