Факти, Анализи, Коментари
   9 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нобелова награда за физика за експерименти с графена
5 Октомври 2010
Нобеловият комитет присъди наградата на Андре Гейм и Константин Новоселов
Андре Гейм (отляво) и Константин Новоселов са нобеловите лауретари за физика за 2010г.
Андре Гейм (отляво) и Константин Новоселов са нобеловите лауретари за физика за 2010г.

Физиците от руски произход Андре Гейм и Константин Новоселов са нобеловите лауретари за физика за 2010. Нобеловият комитет им присъжда наградата заради експериментите им с графена, съобщава БНР. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. Тя е на стойност 10 милиона шведски крони или около 1 милион евро.

Гейм е с холандско гражданство, а Новоселов има британско поданство, но и двамата работят в университета на Манчестър. Роденият в Сочи, Русия през 1958 г. Андре Гейм е професор по физика и нанотехнологии, и роденият през 1974 г. в Нижни Тагил, Русия, негов колега професор по квантова физика, наноструктури и мезоскопски системи Константин Новоселов показаха, че графена има невороятни свойства, обясними на квантово ниво. 

Графенът е един от най-новите материали в света – най-тънкият и едновременно с това, най-здравият, откриван досега. Той не е една от алотропните форми на въглерода, тъй като листът е с крайна дебелина. Графените са двумерни варианти на тримерния графит. Те са ароматни.

Като проводник на електричество той е също толкова добър, колкото медта. Като проводник на топлина той надминава всички известни материали. Той е почти прозрачен, но същевременно с това толкова плътен, че дори хелият – газът с най-малки атоми, не може да премине през него. Това лице на въглерода, който е основата на всички форми на живота на Земята, изненада всички с качествата си.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.