Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лунна дъга
6 Октомври 2010
Да се види дъга на Луната е много впечатляващо, нали?

Наскоро имах щастието да видя дъга в небето ... но това беше на земята. Но да се види дъга на Луната е много по-впечатляващо, нали?
 
Това интересно озображение е направено с помощта на орбиталния изследователски апарат Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). То демонстрира ефекта на дъга над лунната повърхност с дължина от 120 км. Независимо от факта, че наскоро на Луната откриха вода, тук капки няма. В този случай дъгата е постигната от осветеността и ъгъла на снимане - фотографията е направена в момент, когато Слънцето е точно над LRO и Луната, което направи възможно да се наблюдава т. нар. опозоционен ефект.

Това е ефект на яркостта, който възниква, когато слънцето се намира точно зад наблюдателя благодареие на два ефекта: първо, на повърхността не се вижда сянката, и от друга страна, светлината се отразява зад наблюдатели, условно сблъсквайки се със себе си.

Получава се, зашеметяващ ефект, чрез който Луната се представя в много необичаен цвят. Според учения Брент Девин, тези образи не са просто красиви, те също са интересни от научна гледна точка. Те дават нови данни за изследвания: например, как светлината взаимодейства с твърдите частици от повърхността при различна дължина на вълната.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.