Факти, Анализи, Коментари
   12 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Физици изчислиха кога времето ще спре
1 Октомври 2010
Безкрайно разширяваща се Вселена не може да съществува, тъй като законите на физиката не работят в безкрайно пространство. Тогава Вселена трябва да има край...

Физици от САЩ и Япония са изчислиха, че след най-много 3,7 милиарда години времето може да спре да тече. Учените започват своите изследвания след последните изявления на американски астрономи, които изказаха теория за безкрайното разширяване на Вселената.

Учени от Центъра за теоретична физика в Университета на Калифорния в Бъркли, решават да оспорят тази теория. В статията си, те твърдят, че една безкрайно разширяваща се Вселена не може да съществува, тъй като законите на физиката не работят в безкрайно пространство. За да имат тези закони някакъв смисъл, Вселената трябва да бъде ограничена, и те изчисляват най-вероятната дата, когато ще дойде края й.

"Безкрайното разширение на Вселената има няколко важни последици. Всяко събитие в нея, което има ненулева вероятност да се случи, ще стане безкраен брой пъти", казват учените.

Но ако съществува безкраен брой от всяко възможно наблюдение, става невъзможно да се определи вероятността за някакво събитие. В такава ситуация, законите на физиката просто не се прилагат.

Според учените, единственият изход от тази главоблъсканица е да се приемаме, че има някакъв вид бедствие, което ще сложи край на Вселената. При такава ситуация всички вероятности отново ще станат смислени и законите на физиката отново ще действат.

"Малко е вероятно времето да спре в нашата епоха, но има 50% вероятност времето да спре през следващите 3,7 милиарда години", пишат физиците. Това означава, че последните дни ще дойдат, когато Слънцето и Земята са още в жизнения си цикъл.

Учените посочват, че не е известно какъв вид бедствие ще доведе до края на времето. Човечеството няма да може да го види, когато то се случи. С други думи, хората, ако ги има, ще влетят в катастрофата с пълна скорост, преди да забележат нейното въздействие.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

.ASfs
05 Oct, 2010 | 22:10

alex, какво е имало преди "големия взрив", и къде е края на Вселената и какво има отвъд нея - това са все въпроси, отговора на които ние едва ли някога ще разберем, освен ако Някои не ни просветли .....

Alex
05 Oct, 2010 | 17:03

И след като учените са приели, че вселената не е безкрайна и има край, какво има зад този край?

verda-stela
02 Oct, 2010 | 08:23

Вселената няма постоянна величина.


ТЯ Е БЕЗКРАЙНА И СЕ НАМИРА

В НЕПРЕКЪСНАТО ДВИЖЕНИЕ,

РАЗШИРЯВА СЕ И ПРОМЕНЯ

ФОРМАТА СИ. Виж сайта VERDA-STELA / в сектор ЕНЕРГИЙНИ РИСУНКИ - ПОГЛЕД КЪМ ВСЕЛЕНАТА



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.