Факти, Анализи, Коментари
   12 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американски учени създават строителен материал, подобен на човешката кожа
29 Септември 2010
Такива "живи" жилищни сгради ще могат да реагират на метеорологичните условия, като се приспособяват към тях

Група американски учени от университета в Пенсилвания, планират да създадат уникално високотехнологично покритие за къщи - биоматериал, аналог на човешката кожа.

Изследователите смятат, че такива "живи" жилищни сгради ще могат да реагират на метеорологичните условия, като се приспособяват към тях. В момента проекта вече е финансиран с два милиона долара.

За разработката на необичайното покритие учените били подтикнати от факта, че кожата е огромно рецепторно поле, благодарение на което се осъществява връзката с околната среда. Според замисъла на изследователите, изкуствената кожа на сградите ще бъде рецептор, реагиращ на атмосферните условия.

"Обвивката на новата сграда ще бъде в състояние да се адаптира към високите или ниски температури на улицата, влажността и осветеността. Осен това ще организира работата на вътрешните комуникации, например, ще включва системата за отопление или охлаждане", казват изследователите.

Специалистите смятат, че къщата с кожа ще даде по-голям комфорт на живущите да преживеят както големите жеги, така и големите студове. Освен това, уникалното защитно покритие ще позволи самата сграда да се съхрани добре. Това означава, че ремонтите ще бъдат много по-малко.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
29 Sep, 2010 | 13:23

Да де, Noname, обаче откъде ще взимат информация. Това си е чиста HVAC система. Тия просто ще направят нещо като нови датчици за нея

Noname
29 Sep, 2010 | 13:15

Според мен организацията на "работата на вътрешните комуникации, например, ще включва системата за отопление или охлаждане" ще се извършва от електроника и компютри, а не от строителен материал. ;)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.