Факти, Анализи, Коментари
   10 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дърветата са пазителите на снеговете на Килиманджаро
28 Септември 2010
Изсичането на дървета води до по-слаб поток от влажен въздух към върховете и по-бързо топене на снеговете по Килиманджаро

Една от причините за засиленото топене на снеговете по върховете на Килиманджаро може да е изсичането на дърветата по склоновете на планината. Това е заключението на учени, които публикували изследването си в списание Global and Planetary Change, съобщава New Scientist.

Към момента площта на ледената покривка на Килиманджаро е около 15 процента от нивото на 1912 година. Много експерти са на мнение, че топенето на ледовете на най-високия връх в Африка е свързано с глобалните климатични промени. Авторите на новото изследване показват, че "оголването" на Килиманджаро може да е свързано и с други процеси.

Учените в продължение на четири години измервали температурата и влажността в десетки точки на различни височини. След анализ на събраните данни, експертите установили, че ежедневното нагряване на склоновете от слънцето води до появата на течение от влажен въздух на височина над три хиляди метра (там където дърветата вече няма). Постоянното овлажняване на въздуха допринася за опазването на снежната покривка.

Изсичането на дървета по склоновете на Килиманджаро намалява влажността на въздуха - растенията отделят много влага по време на процеса на транспирация - изпаряване на вода, най-вече от листата. По този начин изсичането на дърветата води до по-слаб поток от влажен въздух към върховете и по-бързо топене на снеговете по Килиманджаро.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
29 Sep, 2010 | 13:11

Това изследване е удар по привържениците на теорията за глобалното затопляне причинено от човека. :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.